«Вибух терміта» — нова книга письменника і журналіста з Херсонщини Анатолія Марущака

4 года назад 0

"Вибух терміта" — нова книга письменника та журналіста Анатолія Марущака. Це тетралогія, над якою автор працював близько двох років. Про роман та історію його створення автор розповів Суспільному.

Роман для підлітків та дорослих складається з чотирьох книжок, пригоди відбуваються на тлі  історичних подій кінця 18 століття. Кожна частина достатньо самостійна, але об'єднані вони сюжетом і персонажами, — розказує Анатолій Марущак:

"Початок був емоційний, на своєму першому конкурсі "Корнійчуковська премія", який називається – Міжнародний конкурс тих, хто пише для дітей. Я отримав другу премію. І там був Володимир Рудківський, лауреат Шевченківської премії, відомий своїми джурами. І він почав говорити про джури, як вони створюються, і я якось загорівся внутрішньо. І вже наступного року став лауреатом з книжкою, яка називається "Очима яструба". Далі більше. Я зрозумів, що мій герой може і далі подорожувати. І бути в центрі пригод, і так з’явилися ще 3 книжки. Це тетралогія – це 4 повісті, які складають ось цей роман. Наш герой подорожує по 11 країнах світу. Тобто нудно не буде, є тут і перше кохання, і битви, і мистецька лінія. Дуже цікавий час, починаємо ми у 1788 році, — а там французька революція, зустрічі з Моцартом, Гойя, вони творили в цей час і були там, де і мій герой". 

Суспільне ХерсонНа сторінках роману з’являться і південна Україна та територія сучасної Херсонщини. Під час написання роману було проведено багато дослідницької роботи, — говорить автор. 

"Херсон згадується у книжці, тому що він уже з’явився на карті. А мій герой подорожує на південь і бере участь у штурмі Хаджибея. Це нинішня Одеса. І частина козаків, чумаків точніше, ідуть в Херсон, тому що там у них свої справи, чумаківські. Станіслав – відомі місця, де добували сіль. Тому Херсон згадується, а події відбуваються тут і ще далеко", — говорить автор книги Анатолій Марущак. 

Щодо головного персонажу, — це збірний образ, продовжує автор.
Суспільне Херсон"Я не можу сказати, що ось він бігав там. Тому що це історичний персонаж. І тому в цьому персонажі є багато рис різних хлопчиків, яких я знаю. І це збірний образ".
Під час співпраці з київським видавництвом КондОр, яке видало "Вибух терміта", були створені ілюстрації до книги, а також випущені листівки з цитатами, до кожної частини роману. Книга буде цікава дітям, починаючи з 10 років, — говорить автор

Суспільне Херсон