Впізнай інсульт: Леся Українка та Шевченко вчили розпізнавати перші ознаки хвороби

5 лет назад 0

29 жовтня у Світовий день боротьби з інсультом у Києві стартувала інформаційно-просвітницька кампанія "Впізнай інсульт". Вона покликана навчити людей розпізнавати перші ознаки інсульту і цим зберегти більше життів.

Проект реалізовує "Українська асоціація боротьби з інсультом".

Сьогодні кияни на станції метро "Золоті Ворота" взяли участь в освітній креативній постановці. Вони стали акторами в образах пам'ятників Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Григорію Сковороді і навчали розпізнавати перші ознаки інсульту.

Інформаційну кампанію "Впізнай інсульт" підтримали Міністерство охорони здоров'я України, Київська міська державна адміністрація та Київський метрополітен.

"В Україні щорічно стається близько 140 000 випадків інсультів. 40% людей з інсультом помирають протягом 30 діб. У нашій країні вдвічі більше людей ідуть з життя від інсульту порівняно із країнами Західної Європи. Ми прагнемо змінити цю ситуацію. Створення державної програми боротьби з інсультом буде одним із фокусів діяльності МОЗ протягом найближчих років. Ми чудово розуміємо, що подібні програми є довгостроковими та потребують об'єднання зусиль із громадським сектором, зокрема, пацієнтськими організаціями і професійними медичними асоціаціями", — сказав Олександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ, заступник міністра охорони здоров'я.

Перші ознаки інсульту легко запам'ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ

О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ

З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ

О – ОЧІ, раптове погіршення зору

К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

У разі виявлення хоча б одного із цих проявів, потрібно негайно телефонувати 103. Людина з інсультом має отримати кваліфіковану медичну допомогу у перші 4,5 години тоді має більше шансів повернутися до повноцінного життя.

"За даними опитування, проведеного нашою організацією кілька років тому, половина мешканців України не знає жодного прояву інсульту. Обізнаність населення та медичних працівників щодо проблеми та вчасне надання медичної допомоги на всіх стадіях захворювання покращать якість життя пацієнтів та їхніх родин. Адже інсульт – це не тільки медична, але й соціальна проблема. Лише 20% працездатних українців повертаються до роботи після інсульту. А наше завдання – зробити так, щоб більшість із них жили на повну та не залежали від допомоги інших людей", — говорить Микола ПОЛІЩУК, лікар-нейрохірург, доктор медичних наук, президент громадської організації "Українська асоціація боротьби з інсультом".