Голова Херсонської ОДА Гусєв працює, аж пір’я летить

4 года назад 0

Призначений новообраним Президентом України Володимиром Зеленським, новий очільник Херсонської області явно не вписується в кліше керівника. По-перше, молодий – 40 років, по-друге – невідомий громадськості та широкому загалу. Серед його послужного списку можна знайти як місце заступника Міністра оборони (2014-2016), так і роботу в “Приватбанку” (зв`язки з органами влади, так званий GR (Government relations)).

Про його заступників та радників теж мало що відомо широкому загалу.

Але перші кроки на посаді показують – Гусєв налаштований привертати увагу в першу чергу до самого себе, використовуючи як шкарпетки з гусями в стилі канадського прем’єр-міністра Джастіна Трюдо, футболку з гусем і символічні подарунки каченят (чи гусят?) дітям в ході поїздки в сільські райони області.

 

При цьому Гусєв вимагає ефективності від підлеглих чиновників і включається у вирішення найрізноманітніших проблем, від зарибнення річки Дніпро до будівництва контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адміністративному кордоні Херсонщини з тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим. При цьому інформаційно команді Гусєва протидіють декілька десятків місцевих та центральних ЗМІ.

 

Розмазування “гусячого паштєту” в інформаційному полі

Офіційно Гусєв декларує незалежність своєї команди та себе особисто від місцевих фінансово-олагархічних кіл. Це викликало занепокоєння в представників місцевої еліти. Схеми, напрацьовані десятиліттями (пісок, ліс, риба, виділення землі), можуть або закрити, або, що поки більш ймовірно, переключити на самий верх, на Київ, позбавивши князьків кормової бази. Зважаючи на це, місцеві почали протидіяти Гусєву ще до його призначення. Спочатку були мітинги: в Києві – проти призначення, погодинний, в Херсоні – як проти призначення, так і на підтримку, що для багатьох стало неочікуваним. Після призначення Гусєва головою Херсонської ОДА стало зрозуміло, що він не збирається лякатись і йти у відставку, тому включились схеми, розраховані на довготривалу боротьбу в інформаційному полі: сайти-“зливні бачки”, команди провокаторів. На фізичному рівні провели акцію залякування – підклали саморобний вибуховий пристрій під вікна кімнати гуртожитку, де живе радник Богдан Ковальов.

Нижче пропонуємо розібратись, хто ж намагається протидіяти Гусєву та його команді.

Медіа-група Ротової Альони

Основними інформаційними каналами, які зараз працюють проти Гусєва, всіляко підкреслюючи недолугість кроків – це сайт “Херсонці” та сайт “Херсон-онлайн” . Ці два ресурси зареєстровані, мають давню, як для Херсона історію.
Сайт “Херсонці” – залишки передвиборчої кампанії 2010 року відомої на той час чиновниці Ротової Альони Іллівни. Зараз ця особа перебуває в затінках, офіційно не обіймає жодного з постів. Відомо, що Гусєв не посприяв поверненню Ротової на одну з керівних посад в “Укроборонпромі” 2015 року. Через цей давній конфлікт Ротова вкладає ресурси в “мочилово” Гусєва, адже через його рішучі дії можуть постраждати фінансові інтереси місцевих кланів. На сайті вказано, що він належить інформаційній агенції “Херсонці”, але знайти дані про реєстрацію ІА “Херсонці” не вдалось. ІА “Херсонці” вказано як електронне ЗМІ на офіційному сайті Херсонської ОДА станом на 2016 рік. Через пошук в Державному реєстрі ЗМІ вдалось знайти газету “Херсонці” (свідоцтво ХС 466/117Р), яку 2010 року зареєструвала Херсонська міська громадська організація “Херсонці” (ЄДРПОУ 36671695). За даними аналітичної системи YouControl, громадською організацією керує Ротова Альона Іллівна.

В контактах на сайті вказано три телефонні номери, які через пошук GetContact дають користувачів “Инна Мостовая”, “Владимир Мостовой” та “Слава Театр”. Володимир Мостовой працював прес-секретарем у Херсонській обласній ради та у заступника голови Херсонської обласної ради Тамари Федько (2010-2014). До цього – працював у СБУ.

 

Сайт “Херсон-онлайн” – власність Дорофєєва Світозара Валентиновича, який довгий час працював у прес-службі Херсонської ОДА. Можна висловити припущення, що саме в “білому домі” він познайомився з Володимиром Мостовим.

“Херсон-онлайн” оперативно передруковує всі критичні матеріали “Херсонців” про Гусєва.

Дружина Дорофєєва Наталія Сергіївна оформлена як фізична особа-підприємець і має відповідний КВЕД 63.91 Діяльність інформаційних агентств.

 

 

Медіа-група Пастуха

Медіа-група Пастуха Ігоря Олександровича,  очільника місцевого відділення “Укртрансбезпеки”, або, як її називає місцевий пропагандист Нікітєнко Сергій, “медіа-отара” складається з багатьох сайтів (перелік неповний і потребує уточнення – ред.) : bukva.ks.ua , gopri.in.ua, skadnews.in.ua, oleshki.in.ua, upn.in.ua, citynews.ks.ua, www.naberejna.com.ua, 24ks.news.В кращі часи група налічувала близько 30 сайтів. Періодично сайти змінюють “власників” та людей, які працюють над наповненням стрічки контентом. Завдяки тому, що більшість сайтів мають вихід до стрічки “УкрНет”, вдавалось забивати інформаційне поле потрібною інформацією.

Невдовзі після призначення Гусєв звернувся до керівника “Укртрансбезпеки” Ноняка з листом, в якому просив відсторонити Пастуха від посади. На думку Гусєва, це дало б можливість ефективно використовувати вагові комплекси “Консул” та “Пасат”, прибрати корупційну складову та зберегти дорожнє покриття в Херсонській області від перенавантажених трапспортних засобів.

Майже одразу після листа Гусєва Пастуха відсторонили. Підлеглі Пастуха саботували роботу вагових комплексів, але роботу вдалось налагодити завдяки співпраці з правоохоронними органами. На даний момент навіть працює відеоспостереження на ваговому комплексі “Консул”.

Пастух вже встиг поновитись на посаді і знову викладає селфі з рибою – затятому рибалці нібито немає справ до Гусєва. А ресурси, які пов’язують з Пастухом, продовжують критикувати дії очільника Херсонської ОДА, адже дії Гусєва напряму загрожують діяльності Пастуха.

Дружина Пастуха, Пастух Оксана Вікторівна, працює головою виборчої комісії з виборів депутатів Херсонської міської ради. Саме ця комісія відмовляє кандидату в депутати Херсонської міської ради від “Радикальної партії Олега Ляшка” Єременко Юлії Олегівні зайняти місце померлого депутата Васильєва.

 

“Где та молодая шпана, что сотрет нас с лица Земли?”

Окремо від “медіа-групи Ротової” та “медіа-отари Пастуха” йдуть молоді журналісти Риженко Костянтин та його підлеглі – Якубовська Олександра та Іваненко Інна . За даними поінформованого джерела, Риженко не має вищої освіти (9 класів), закінчував ПТУ за фахом газоелектрозварювальник. Якубовська в 2019 році закінчила факультет журналістики Херсонського державного університету. Іваненко – має закінчити ХДУ.

 

Риженко не вдалось закріпитись в Херсонській ОДА після того, як звідти пішов його черговий патрон та покровитель, заступник голови Херсонської ОДА та депутат Херсонської обласної ради (Блок Петра Порошенка) Адамчик Олександр Іванович. Риженко працював помічником-консультантом Адамчика, має посвідчення члена Незалежної медіа-профспілки України.

До Адамчика Риженко встиг попрацювати на “медіа-групу Пастуха”, навчився самостійно створювати сайти і пішов пропонувати свої послуги місцевому політикуму, не оминаючи нікого. Робив провокації під час засідань депутатських комісій Херсонської міської ради, висвітлював діяльність окремих депутатів, активно знижував рейтинг депутата Херсонської міської ради (УКРОП) Богданова Віталія Володимировича, але потім припинив це робити, видалив з сайтів всі матеріали, і, навіть, виклав спільне селфі.

Під час позачергових парламентських виборів 2019 року Риженко, за його словами, працював одночасно на декількох кандидатів, як в Херсонській області, так і за її межами. Зараз Риженко займається сайтом “NewsCity”, сайтом “ХХХ-News” (який пізніше переріс в інший проект “Херсон-Хаб”). Не уникає можливості проафішувати свої зв’язки з Управлінням юстиції в Херсонській області, відділом “К” СБУ і т.і.

Нещодавно Риженко написав заяву до Національної поліції через, на його думку, перешкоджання законній журналістській діяльності – його та Якубовську не пустили в приміщення Херсонської ОДА на закриту зустріч з питань концесії аеропорту “Херсон”.

Перед цим Риженко записав кілька роликів в футболці з написом англійською “Гуси врятували Рим, але Херсону принесли руйнування” та зображенням мисливця, що стріляє в качку.

Цю футболку його підлегла Іваненко намагалась “продавати” у Facebook. А сам Риженко занепокоєний, що ніхто не хочу піднімати хвилю проти Гусєва:


На 100 днів діяльності Гусєва Риженко розробив та випустив стікер-пак для Телеграм. Там до зображення Гусєва додані смішні, на думку Риженка, написи з граматичними помилками.

Ідея зі стікер-паком не є унікальною – раніше щось подібне робили для Херсонського міського голови Миколаєнка Володимира Васильовича. На стікерах Миколаєнка зображували на дитячій гойдалці та з бокалом пива.

Активна робота команди Гусєва

Протиставити спланованій кампанії зі знецінювання того, що робить Гусєв та його підлеглі, можна лише повну відкритість та прозорість. Також потрібні реальні результати, найближчим з яких особисто для Гусєва та його заступника Ковальова є будівництво КПВВ. Також Гусєв має амбітні плани зробити з Херсонської області “вітрину” для тимчасово окупованого Криму. Відкритість і прозорість того, що робить команда Гусєва, важко нівелювати інформаційними вкидами – адже ті, хто намагається розмазати “гусячий паштєт”, в реальності не роблять нічого для херсонців та Херсонщини, а виключно заробляють гроші та бояться втратити вплив.

Діджиталізація

Радник Гусєва, а тепер вже й заступник Гусєва з питань діджиталізації Богданович Андрій Якович налаштований перевести більшість сервісів, що отримують мешканці Херсонщини, в електронний вигляд. Це так звана “держава в смартфоні” Президента Зеленського.

На даний момент вже запущений чат-бот Херсонської ОДА, через якого можна онлайн надіслати звернення до Гусєва чи отримати потрібну інформацію. Також Херсонська область стала першою в програмі LIFT, через яку почали набір заступників голови Херсонської ОДА та голів районних державних адміністрацій. Зокрема, двоє заступників, Козир та Чепіга, пройшли в Херсонську ОДА через LIFT. Щоправда, при цьому залишились незмінними багаторічний керівник апарату ОДА Клюцевський та заступник Бутрій, який був в.о. глави Херсонської ОДА після відставки Гордєєва.

Також, всі закупівлі Херсонської ОДА та підпорядкованих їй районних державних адміністрацій тепер проводяться через сервіс “Прозорро”, що дозволяє суттєво економити бюджетні кошти і контролювати ефективність їх витрачання.

“Управління щастя”

Багато нарікань викликала інформація про створення Гусєвим нового структурного підрозділу в складі Херсонської ОДА – Управління щастя.
Новий підрозділ – пілотний проект, мета якого – контролювати рівень щастя жителів регіону. Планується набрати 11 співробітників через LIFT.

 

Ні – “джинсі”

Гусєв офіційно відмовився закуповувати в 2019 році послуги висвітлення діяльності Херсонської обласної державної адміністрації. Про це він повідомив на сторінці в соціальній мережі Facebook.

Всю інформацію і так розміщують на офіційному сайті Херсонської ОДА. Гусєв завів собі сторінку в соціальній мережі Facebook, на додачу до акаунту. На сторінці Гусєва викладаються прямі трансляції селекторних наради, які проходять щопонеділка.

Такого рівня прозорості від керівника обласного рівня мешканці Херсонщини ще не бачили. Вочевидь, нові часи вимагають використання нових технологій.

Гусєв вже завів канал в YouTube. Поки що там розміщено лише один ролик, але Гусєв (чи ті, хто ведуть його акаунти) обіцяють показати і сім’ю, і дітей.

Передивіться, будь-ласка, цей ролик. На превеликий подив, коментарі до нього не закриті, та й сам ролик не рекламується, як, наприклад, Перший український форум грального бізнесу. Між тим, Гусєв каже в ролику слушні речі – Херсонщина розвитку, а не корупційного консенсусу.

“Голова ОДА худне”

Також Гусєв тепер має власний проект на каналі “1+1” – він худне, а за цим слідкує телеканал. Гусєв регулярно звітує онлайн, скільки кілограмів він вже скинув. Перед початком програми він пройшов спеціальне обстеження і дієтолог розробив для нього індивідуальний план схуднення.

Як писав Митець: “Скорость охуєвающа”. За місяць Гусєв схуд не на 5, а на цілих 8 кіло! Але в місцевому інформаційному просторі радості від цієї новини не чутно. Адже розмірковувати про наслідки концесії аеропорту “Херсон” чи Херсонського морського торгівельного порту можуть хіба що фахівці, а не пересічний користувач соцмереж, якому треба хліба та видовищ.

Протидія незаконним заправкам

Принаймі, одну незаконну заправку демонтували, якщо дивитись виключно сторінку Гусєва в соцмережах. темою незаконних заправок займався свого часу депутат Дніпровської районної в м.Херсоні ради (Опозиційний блок) Власов (Сичов) Олександр Вадимович. Саме Власов зараз є близьким до Ковальова, радника Гусєва.  І це незважаючи на кілька кримінальних справ проти Власова (Сичова) та його дружини Якубсон.

 

Протидія незаконній вирубці лісів та вивезенню піску

Гусєв звітує, використовуючи дані Національної поліції. Тема, яку неодноразово піднімав Власов, поки що не отримує розвитку – ліс пилять та вивозять.

Розвиток зрошення

Програму розвитку зрошення почали розробляти ще до Гусєва, але він продовжив справу “попередників”.

Будівництво контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ)

Мабуть, єдиним завданням, від якого залежить майбутнє Гусєва як голови Херсонської ОДА – є будівництво КПВВ. Для контролю за будівництвом Гусєв відрядив свого радника Ковальова. З Ковальовим Гусєв знайомий з часів роботи в Міністерстві оборони. Лайфхак: в разі чого винним в недобудові може виявитись Ковальов ? Але, зважаючи на те, що фундаменти споруд вже залито, а вагончики, в яких взимку проходитимуть контроль громадяни України – завезено, то озвучена Гусєвим дата відкриття (10 листопада 2019 року) не виглядає як щось неймовірне. Незважаючи на інформаційну атаку з підконтрольних “медіа-групі Ротової” та “медіа-групі Пастуха” сайтів, Гусєв встигає в строк відкрити КПВВ і залишається “губернатором” (головою Херсонської ОДА).

В листопаді 2019 року планується візит Зеленського на КПВВ, аби проінспектувати проведену роботу. Ковальов регулярно звітує в Facebook щодо проведеної роботи.

Підсумки

Команда Гусєва прийшла в Херсонську область не на тимчасовій основі, незважаючи на заяви “експертів”, що публікують сайти, підконтрольні окремим медіа-групам. Процеси змін запущено і зупинити їх майже неможливо. Зважаючи на те, що Гусєв реально енергійніший як за своїх попередників, так і за теперішніх заступників – замотати його в “інформаційний кокон” не вдається, він чітко розуміє що робить, що є метою, які для досягнення цілей потрібні засоби, кому і що потрібно делегувати та які можуть бути наслідки, на кого можна в разі чого скинути негатив. Гусєв дійсно може зробити Херсонську область “вітриною” для Криму і використати це як трамплін для подальшого просування себе на будь-яку посаду в уряді чи парламенті.

За успіхами команди Гусєва можна слідкувати онлайн за хештегом #KhersonDreamTeam. А поки що помедитувати під чарівну музику та цифри на зеленому екранчику – адже саме так підлеглі Гусєва бачать Стратегію розвитку 2021-2027. А тим, хто дочитав до цього місця, можна піти за посиланням і запропонувати себе як кандидата (кандидатку) на посаду в Херсонській області.