Будував Херсон, а тепер малює його вулиці. Історія архітектора і художника Олександра Степаненка

3 года назад 0

4 жовтня професійне свято відзначають архітектори. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з Олександром Степаненком, який спроєктував чимало будинків у Херсоні. А ще він – художник і любить малювати аквареллю архітектуру.

Олександр Степаненко малювати почав у дитинстві, відвідував студію образотворчого мистецтва. Після школи став студентом архітектурного факультету.

Серед його проєктів – обласна і стоматполіклініка, онкологічний диспансер, один із корпусів державного університету, деякі житлові будинки, школи і дитячі садки у Таврійському мікрорайоні, будівля Укртелекому тощо. Перша робота – школа – це типове проєктування, розказує Олександр, у той час індивідуального майже не було.

"Тоді йшло типове проєктування. Перша, здається, у мене була якась школа з області. Я вже й не пам’ятаю де. Тоді до мене прийшли і сказали, підпиши, ти — автор проєкту. Я так здивувався. Мені приємно так стало. Насправді це треба назвати — автор проєкту прив’язки. Але це дуже серйозні роботи і роботи було дуже багато. До речі перший пандус в Херсоні, як тільки вийшли нові норми, спроєктував я на будинку Укртелекому", — каже Олександр Степаненко.
На полотні у Олександра-художника теж архітектура. Основна тема його робіт — старий Херсон, його краєвиди і пам’ятки.

"Основна тема моїх робіт —  міський пейзаж Херсона. Я люблю вулички, які руйнують горе-спеціалісти. Зараз у мене в роботі дві теми архітектурного пейзажу. Я — самокритична людина, як в архітектурі, так і в живописі. Буває так, що нібито вийшло і кажу тоді, що мені трішки подобається", — каже Олександр Степаненко.
Сьогоднішньою архітектурою Олександр Степаненко розчарований. Розказує, що пам'ятки перебудовуються і втрачають свою архітектурну цінність, а нові будівлі — сірі і не цікаві.

"Зараз масово, не архітектура масово, а масово люди проєктують або низькофахово, або взагалі нефахово. Дуже залучаються до цього не законно дизайнери, які не мають права без архітектора і кроку ступити. Навіть ландшафтний дизайнер без архітектора не може, бо там мережі і норми треба знати. А вони цього не вивчали. Це — біда, скрізь нашестя непрофесіоналів", — говорить Олександр Степаненко.Сьогодні Олександр Степаненко працює над декількома картинами — пейзажі вулиці Суворова. До Дня Художника і 50-річчя Національної спілки художників України у виставковій залі Херсона готується виставка, на якій художник-архітектор презентує свої чотири роботи.

UA:Херсон