“Це буде складний процес”: Карандєєв про повернення цінностей херсонських музеїв, які викрали російські окупанти

3 недели назад 0

Повернення, викрадених російськими окупантами культурних цінностей з херсонських музеїв процес складний. Тому що не всі артефакти можуть потрапити в офіційні музеї Росії, велика частина може опинитися в приватних колекціях, щось можуть вивезти за кордон, аби продати.

Про це на пресконференції розповів т.в.о. міністра культури та інформполітики України Ростислав Карандєєв, передають кореспонденти Медіаплатформи .

Крім того, окупаційна влада може сховати культурні цінності у своїх фондосховищах, додав міністр.

“Одразу хочу сказати, що це буде дуже складний процес. Зверніть увагу, досі повертається, зокрема, на територію України культурні цінності, які були вивезені ще за часів Другої світової війни”,  – зазначив Карандаєв.

За його словами, є міжнародні угоди щодо фіксації випадків незаконних спроб вивезення культурних цінностей, що попередньо були викрадені з території України.

Також при пограбуванні  Херсонського художнього Музею та Херсонського обласного краєзнавчого музею окупаційна влада викрала, в тому числі облікові фондові книги, де були зазначені й зареєстровані відповідні артефакти.

“Не просто тепер їх ідентифікувати. Для цього музейні заклади мають провести велику роботу щодо відновлення цих реєстрів”,  – сказав Ростислав Карандєєв.

З цією метою в Міністерстві розробили Державний реєстр музейних цінностей. Наразі треба прийняти два урядових акти, які дозволять легалізувати його не просто як базу даних, а саме як реєстр.

  • Цінності з Херсонського краєзнавчого музею російські окупанти вивезли 70 вантажівками.
  • На думку директора Херсонської обласної інспекції з охорони пам'яток історії та культури Івана Солоницького, сума збитків Херсонщини в культурній сфері вже сягає сотні мільйонів гривень.
  • Американські музейники завдяки супутниковим знімкам зафіксували мародерство окупаційної влади в Херсонському художньому музеї. 
  • Комісія ООН дійшла висновку, що російська влада порушила міжнародне гуманітарне право щодо культурних цінностей і вчинила воєнний злочин. Зокрема, вона задокументувала два випадки в місті Херсон. Починаючи з кінця жовтня 2022 року до початку листопада 2022 року окупаційна влада перемістила культурні цінності з Херсонського обласного художнього музею та архівні документи з Державного архіву Херсонської області до окупованого Криму.