Хто він, нова зірка «Коронації слова» від Херсонщини? — у Новій Каховці розкрили усі таємниці

7 лет назад 0

Охоронець з АТБ виграв головний приз найвідомішої української літературної премії, "Коронації слова" — перше місце в категорії "романи" у 55-річного Віктора Михайлова. 

Собі на життя він заробляв по-різному: продавав взуття, був вантажником, працював на заводі "Чумак". Тепер, каже, що буде займатися виключно творчістю. Пише під псевдонімом Віктор Вальд.

Його роман «Останній бій Урус-Шайтана» — про козацького отамана Івана Сірка — на конкурсі "Коронації слова" переміг серед п'яти тисяч романів. Разом з премією 20 тисяч гривень він отримав ще дві нагороди: «Золотий пістоль» і спеціальну премію від Всеукраїнської асоціації «Альраід» — за знання мусульманських обрядів, звичаїв та історії.

Віктор Михайлов не з Нової Каховки, але живе зовсім поряд з нами. Мешкає на два міста: сусідня Каховка і Херсон. Чоловік розповів NovaKahovka.сity про свій шлях до визнання.

Віктор Михайлов пише під псевдонімом Віктор Вальд

«Двійка» за твір

Віктор народився я в Херсоні 55 років тому. Після закінчення школи №36 намагався вступити до військового училища, але не пройшов за станом здоров’я. Потім спробував вступити на філологічний факультет до Київського інституту ім. Драгоманова, але невдало. Отримав «двійку» за твір. Довелося повернутися додому.

Відтак закінчив Херсонський індустріальний інститут. Потім служив у армії, працював на Рівненському льонокомбінаті. У 1990-х повернувся додому і займався продажем італійського взуття. Та коли 2008 року грянула криза, його бізнесу прийшов кінець.

Третя спроба

Тоді Віктор згадав своє давнє захоплення історією. Ще у школі відвідував краєзнавчий гурток, яким керував знаний історик Август Вірлич. Він і прищепив любов до історії своїм гуртківцям. Тож Віктор вирішив написати історичну книгу.

Так вийшов перший роман Віктора Михайлова: «Спарта», російською мовою, під псевдонімом Віктор Вайльд .

Визнання до автора прийшло з третьої спроби

Книжку надрукувало видавництво «Освіта України». Але її майже не купували. Потім автор видав другий роман: «Палач». Книга вийшла у «Клубі сімейного дозвілля» солідним накладом — 25 тисяч примірників. Але пірати виставили її і вільний доступ в інтернеті, тому з продажем знов не пощастило.

Роман «Останній бій Урус-Шайтана» Михайлов писав понад чотири роки. Ідея виникла, коли одного разу взимку потрапив у степ. Замерз, незважаючи на те, що був тепло одягнений. Тоді подумав: як людина жила в XVII столітті в степу? Як вона могла долати спеку і холод у Дикому полі?

Несподіване визнання

— Настали інші часи, тому я вирішив писати українською, — розповідає  Михайлов. — Адже це твір про козацьку добу. Та і як можна про Україну писати російською?

Взяти участь у «Коронації слова» йому порадив друг — письменник Сергій Пономаренко . Віктор не дуже сподівався на якийсь значний успіх. А коли йому повідомили, що роман увійшов до фіналу, вже був задоволений.

Визнання до автора прийшло у Києві

Коли приїхав до Києва на церемонію нагородження, то з ним ніхто навіть не привітався — бо був зовсім невідомим. Після вручення премії і диплома про нього дізналася уся Україна, а в столиці з’явилося чимало нових знайомих. Відомий письменник, автор понад 50 документальних та художніх книг Андрій Кокотюха , що останніми роками пише пригодницькі романи, був так захоплений твором Михайлова, що нагородив його власною премією «Золотий пістоль». А через 3 місяці роман «Останній бій Урус-Шайтана» уже надрукували у видавництві «Клуб сімейного дозвілля». Ціна книги в інтернет-магазині видавництва 125 грн. 

Про що роман

Урус-Шайтаном козацького отамана Івана Сірка прозвали турки — за його військову доблесть, незламність і невловимість. Роман розповідає про період кінця XVII століття. У цей час Османська імперія претендувала на роль світової супердержави. Могла завоювати всю Європу, ослаблену 30-річною міжусобною війною. Центральна подія книги — Віденська битва 12 вересня 1683 року, яку турки програли, а перемога християн назавжди поклала край завойовницьким зазіханням Османської імперії на європейській землі. У цій битві вирішальну роль зіграла кінна атака українських козаків, які воювали в складі об’єднаної європейської армії під командуванням короля Речі Посполитої Яна Собеського.

Книга Віктора Михайлова (В.Вальда)

— Головний герой моєї книжки — хранитель меча султана Архан, — розповів під час церемонії нагородження у Києві Віктор Михайлов . — Він викликає на поєдинок отамана Сірка. Конфлікт у чоловіків тривав із дитинства. Через Дике поле Архан іде назустріч Сіркові й потрапляє в безліч пригод. Я хотів показати наші досягнення й перемоги очима ворогів. Вони шанували майстерність українських вояків, їхню тактику й розум. Сірко, наприклад, за життя здобув 55 перемог. І лише двічі програв. Щоб написати одну сторінку роману, я опрацював тисячу аркушів документів.

 

Нині Віктор Михайлов вирішив повністю зосередитися на творчій роботі. Має замовлення від видавництв на видання книг. У нього є 10 неопублікованих романів. Збирається вступати до Національної спілки письменників. Каже, що для нього це буде почесно.

Олександр Гунько, novakahovka.,

фото автораcity