«Будівництво століття»: шляхопровід у Херсоні відкриють до Дня Незалежності?

3 года назад 0

На Бериславському шосе в Херсоні повним ходом тривають роботи зі спорудження шляхопроводу. Об’єкт має з’єднати ХБК з Таврійським, що нарешті поклало б край заторам на в’їзді до обох мікрорайонів. Міст, такий потрібний обласному центру, в експлуатацію мали здати 1 травня цього року. Таке завдання керівництву регіону поставив Президент Володимир Зеленський, коли минулого літа перебував з офіційним візитом на Херсонщині. Те, що вкластися у дедлайни Гаранта не вийде, стало відомо, що декілька місяців тому. З низки причин. Але тоді обіцялося, що тестовий запуск шляхопроводу відбудеться на початку червня.

Сьогодні ж про дату пробної експлуатації взагалі не йдеться, а відкриття першої черги об’єкту хочуть приурочити до 30-ї річниці Незалежності України, тобто, його планують на серпень. Це сьогодні звучало під час робочого виїзду на будівельний майданчик Херсона. Тут побували голова ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв, голова Херсонської ОДА Сергій Козир та три нардепи, які приїхали зі столиці.

-Президент у мене запитував кілька разів про динаміку будівництва, терміни завершення. Я доповів голові державі про те, що є певні обставини, які, на жаль, змусили зупиняти будівництво через погодні умови та інші. Президент доручив за будь-яких обставин забезпечити завершення і проїзд по мосту до 33-річчя Незалежності. І, власне, ми хочемо просити народних депутатів підтримати. Зараз розглядається питання на рівні уряду про виділення додаткових коштів на об’єкти, які визначені пріоритетними Президентом України, і наш міст серед цих об’єктів. Тому ми очікуємо найближчим часом прийняття відповідного рішення, — зазначив голова ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

Додаткові кошти, 350 мільйонів гривень, в держави проситимуть на другу смугу з’їзду в обох напрямках. Якщо їх не виділять, першу чергу шляхопроводу здадуть в експлуатацію з однією смугою, яка забезпечить двосторонній рух. Як вже повідомлялося раніше, будівництво йде із запізненням через складні погодні умови, які майже на місяць зупинили роботи взимку. І ще затримка сталася через часткову зміну технології на будівництві.

 -Ви бачите, що в нас зараз пілони. А спочатку було заплановано дві стіни – з тієї та іншої сторони засипається піском та ущільнюється. Але є науковий супровід, який говорить, що протягом 2-3 років, у зв’язку з поганими грунтами,  є ймовірність просідання до трьох метрів цього насипу. Тому було прийняте рішення зробити, як це робиться в Києві та інших європейських країнах, пілонами, — розповів голова Херсонської ОДА Сергій Козир.

Всього на херсонський шляхопровід вже витрачено майже 600 мільйонів гривень, 300 мільйонів з яких виділено минулоріч. Загальний кошторис об’єкту становить майже 1 мільярд 600 мільйонів гривень.

Марина САВЧЕНКО.