Херсонщина втратила більше 90% води для сільського господарства

9 месяцев назад 0

Внаслідок підриву Каховської ГЕС Херсонська область втратила 94% води для сільського господарства та промисловості. Втрати у Дніпропетровській області склали 64%, Запорізькій — 70%.

Про це повідомив керівник «Укргідроенерго» Ігор Сирота в інтерв’ю Forbes, пише .

На його переконання, покрити такий дефіцит здатна лише нова гідроелектростанція. В уряді вже запланували заходи з підготовки до цих робіт. На першому етапі буде піднятий рівень води біля ДніпроГЕС. Зараз станція працює з обмеженнями, оскільки для роботи всіх агрегатів бракує рівня води.

«Буває так, що працює два агрегати, а нам потрібно 10. Для повноцінної роботи ДніпроГЕС рівень води має бути мінімум 12–12,5 м, а він зараз знижується до 11,5 м, — пояснив Ігор Сирота. — Ми очікуємо складної зими, коли знадобиться вся балансувальна потужність. Тому плануємо зробити насип біля ДніпроГЕС, який дозволить підняти рівень води на 1 м. Важливо зробити його до початку осінньо-зимового періоду».

На другому етапі збудують гідроспоруду шириною 150 м внизу та 15 м згори довжиною 800 м. Вона йтиме від шлюзу до греблі, яка залишилася після руйнування.

«Будемо будувати її після деокупації станції і маємо встигнути до паводка, щоб почати відновлення водосховища»,  — підкреслив керівник «Укргідроенерго».