Як убезпечити господарство від раптового зменшення земельного банку — пояснення фахівця

8 месяцев назад 0

Підприємець з Польщі Тадеуш Блоцкі, який має фермерське господарство «ФруктЕксПол» на Волині, втратив 200 га орендованої землі.

Про це йдеться в матеріалі «Польський фермер втратив 200 га в Україні — хто винен у заплутаній історії» на Kurkul.com.

Як розповів польський фермер, у 2008 р. він заснував ФГ та орендував в Україні 400 га землі, яку засадив чорною смородиною. З часом його земельний банк зріс ще на 200 га, де вирощувались зернові та олійні культури.

Бізнес в Україні працював дуже добре: у господарстві з’явилась техніка для механічного збору ягід, податки та кошти пайовикам виплачували, враховуючи збільшені ставки НГО.

Певний час аграрій не міг приїжджати до України і господарством керував Володимир Політило.

Вже у 2021 р. Тадеуш Блоцкі за допомогою компанії Feodal провів аудит земельного банку та виявив нестачу 200 га землі. Вони перейшли в оренду господарству «Наталія І.П.», де кінцевим бенефіціаром був Володимир Політило.

Як розповів засновник компанії Feodal Андрій Демʼянович, під час цього аудиту він фактично завантажив в систему всі дані з двох державних реєстрів (ДЗК та ДРРПНМ) про ділянки в межах декількох сільських рад, що дало можливість бачити не лише земельний банк господарства, а і всю інформацію довкола нього. Таким чином було виявлено зміни в земельному банку.

Він зазначив, щоб убезпечити господарство від раптового зменшення земельного банку є лише один варіант — проводити земельний аудит. Важливо слідкувати не тільки за землями власного господарства, а й ділянками довкола, тобто у межах колишніх сільських рад.

«Є класичні ситуації,  з договорами управління спадщиною. Їх орендує фермер, але якщо людина звертається до нотаріуса та успадковує цю земельну ділянку, нотаріус припиняє договір оренди без повідомлення всіх сторін. Тобто ні громада, ні фермер не будуть знати, що ця земельна ділянка відпала. Ну і відповідно, щоб себе убезпечити потрібно ставити на моніторинг земельний банк або періодично оновляти дані по проведеному земельному аудиту. Є такий інструмент моніторингу земельних ділянок, коли до прикладу, як в системі Feodal.land, коли за певними земельними ділянками відбувається перевірка інформації в реєстрі кожні 5 хв, і коли щось змінюється — система сповіщає про це користувача», — зазначив Андрій Демʼянович.

Також, він додав, що господарствам потрібно мати хороші контакти з орендодавцями та контролювати наявність відкритих доручень і обмежувати права директорів.

Читати за темою: Громада зі Львівщини завдяки аудиту вивела с/г землі з тіні та заробляє на оренді

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.