Курсу по 29 грн/$ більше не буде: Милованов спрогнозував вартість долара

2 года назад 0

Курс долара до гривні в Україні може знизитися приблизно до 36 грн/$. Проте американська валюта більше не коштуватиме 29 грн. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону  радник керівника Офісу президента, екс-міністр економіки та президент Київської школи економіки Тимофій Милованов.

"Це нездійсненна мрія. Курсу по 29 більше не буде.  Зараз готівковий курс бачив 39,5. Може бути здійсненною мрією, що він повернеться до 36  –  офіційного курсу Нацбанку ", – сказав він.

Такий варіант стане можливим, якщо в Україну почне надходити більше валюти, наприклад, від експорту зерна внаслідок відкриття портів або за рахунок надання допомоги від міжнародних партнерів.

"Якщо війна триватиме довше, то на курс буде тиск, щоб він зростав", – каже екс-міністр економіки.

Водночас Милованов назвав панікою різке підвищення готівкового курсу з 36 грн майже до 40 грн/$ у перший день коригування офіційної вартості долара, 21 липня. Так ринок відреагував на подальше падіння гривні. Однак така паніка, за словами Милованова, триватиме не більше одного-двох тижнів.

Нагадаємо, з 21 липня 2022 року Національний банк підняв офіційний курс долара до гривні на 25%, до 36,5686 грн/$, щоб збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки.