Лише 0,5% ділянок змінили своє цільове призначення після купівлі-продажу

6 месяцев назад 0

За понад два роки вільного ринку сільгоспземель 99,5% придбаних ділянок залишились в аграрному виробництві. 

Про це йдеться в аналітичному огляді «Земельний ринок України», який підготував KSE Агроцентр за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Як зазначається, лише 0,5% ділянок змінили своє цільове призначення після купівлі-продажу. У всіх виявлених випадках нове цільове призначення було «Для будівництва й обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

«Жодного масового виведення ділянок із сільськогосподарського виробництва, яким так лякали противники ринку земель, не сталося. Ринок розвивається в межах, визначених законодавцем, і жодних підстав для перегляду цих планів наразі ми не бачимо», — зауважив керівник проєкту «Земля незламності», віцепрезидент KSE з економічної освіти Олег Нів’євський.

Окремо дослідники KSE Агроцентр проаналізували 1000 ділянок з аномально високою ціною. Серед них  частка земель, що змінили цільове призначення з сільськогосподарського на несільськогосподарське, є дещо вищою ніж в середньому і становить 8%. Це вказує на те, що принаймні частина ділянок з надвисокою ціною купується з метою подальшої зміни цільового призначення.

Серед ділянок, що змінили цільове призначення, 62,5% стали землями для  житлової забудови, 12,5% ділянок були переведені у  землі рекреаційного призначення, 10% — перетворились на землі громадської забудови, ще 10% — на землі транспорту і 5% стали землями промисловості.

«Ці  виключення лише підтверджують загальне правило. Якщо сільськогосподарська ділянка є перспективною і цікавить ринок з іншою метою, ніж сільськогосподарське використання, діюче законодавство дозволяє змінити її цільове призначення, від чого врешті  виграють не тільки продавці, але й громади завдяки створенню нових підприємств та робочих місць. Однак загальний відсоток цих змін, а це лише пів процента, є зовсім незначним, а основний масив земель сільгосппризначення в Україні залишається в аграрному виробництві», — підсумував дослідник KSE Агроцентр Роман Нейтер.

Також дослідники розповіли, що всього з моменту відкриття ринку земель було укладено 172,8 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею майже 380,5 тис. га, що становить 0,92% від всіх сільськогосподарських земель України в кордонах 1991 року або 1,08% сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.

Читати за темою: Договір оренди землі можна буде оформити в електронній формі — новий законопроєкт

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.