Майбутня система пенсійних накопичень

3 года назад 0

Міністерство соціальної політики України представило законопроекти щодо запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

Основні запропоновані зміни спрямовані на розширення охоплення системою пенсійних накопичень людей з незахищених категорій та зменшення гендерного розриву у розмірі пенсій, зокрема включення до числа учасників системи людей, які доглядають непрацездатних родичів, є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, патронатними вихователями тощо.

За рахунок зменшення розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та зменшення ставки податку з доходів фізичних осіб обіцяють не підвищувати навантаження на бізнес та людей.

Нова система має забезпечити людини можливість управляти своїми пенсійними накопиченнями через «єдине вікно» з множинними точками доступу. Людина зможе обирати авторизований пенсійний фонд, змінювати його, отримувати інформацію про стан свого рахунку та здійснені операції, надавати та отримувати іншу інформацію з використанням телекомунікаційних мереж. При цьому, забезпечується право без жодних обмежень у будь-який момент переводити свої накопичення з одного авторизованого суб’єкта до іншого. 

Збір, зберігання та оброблення даних про пенсійні накопичення відбуватимуться під повним контролем держави в Єдиному соціальному реєстрі в межах Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

Анатолій НІКОЛАЄВ.