На Херсонщині хочуть створити три індустріальні парки

2 года назад 0

Частину з цих проєктів планують реалізувати вже восени 2022 року.

Понад 500 нових робочих місць планують створити на Херсонщині завдяки трьом індустріальним паркам. Про ці проєкти на селекторній онлайн-нараді в Херсонській облдержадміністрації 1 лютого розповів заступник голови ХОДА Андрій Граділь.

У Новорайській громаді Бериславського району озвучений ним проєкт передбачає створення агропорту в Червоному Маяку з елеватором і річковим терміналом. Орієнтовний обсяг інвестицій — 40 млн грн. Реалізація проєкту дозволить створити 50 нових робочих місць.

У Скадовській громаді планується створити “Скадовськ Індастріал Інвест” — індустріальний парк з підприємствами харчової промисловості, переробки і зберігання сільгосппродукції. Для цього потрібно залучити 423 млн грн, що дозволить створити 400 нових робочих місць.

— Минулого тижня також виникла пропозиція створення індустріального парку “Рост Агро” в Олешківській громаді. Він передбачає будівництво заводу мінеральних добрив та митного складу на площі 12 га. Орієнтовний обсяг інвестицій — 100 млн грн. Планується створення 70 нових робочих місць. За оптимістичними прогнозами цей завод має там з’явитися вже в вересні 2022 року. Однак остаточно це залежатиме від вирішення всіх земельних питань, — сказав Андрій Граділь.

За його словами, в Україні існує чимало інструментів державної підтримки індустріальних парків. Серед них компенсація відсотків за кредитами на облаштування парків, компенсація витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж, податкове та митне стимулювання тощо.

Індустріальний парк — територія промислового розвитку, облаштована необхідною інфраструктурою. Це своєрідні інвестиційні майданчики, що створюють з метою розвитку територій та залучення нових інвестицій.

Олег БАТУРІН.