Найбільшим попитом серед покупців користуються землі для товарного виробництва — дослідження

9 месяцев назад 0

Середньозважена ціна на сільгоспземлі в національній валюті продовжує помірне зростання — у  червні 2023 року вона становила 37,2 тис. грн за га. 

Про це йдеться в аналітичному огляді «Земельний ринок в Україні», підготовленому KSE Агроцентр за підтримки USAID.

Дослідники вказують, що ціни на товарну землю вже традиційно дещо вищі від цін на решту сільгоспземель. Ключовими факторами ціноутворення залишаються географічне розташування земельних ділянок стосовно лінії фронту, а також нормативна грошова оцінка.

«Водночас залишається проблема невідповідності офіційних цін ринковим. Для 53,4% транзакцій, що відбулися в червні 2023 року, ціна купівлі-продажу сільськогосподарських ділянок не відрізнялася від НГО більше, ніж на 2%. Це знову повертає нас до питання якнайшвидшого запровадження масової оцінки земель», — зазначив дослідник KSE Агроцентр Роман Нейтер.

Серед усіх земельних транзакцій із сільгоспземлею лідерські позиції займають оренда та спадщина, угоди купівлі-продажу — на третьому місці. Найбільшим попитом серед покупців як і раніше користуються землі для товарного виробництва та особистого селянського господарства — 94% угод купівлі-продажу від початку 2023 року. 

Що стосується цін, то найдорожчі товарні землі у першому півріччі цього року були в Івано-Франківській області — понад 70 тис. грн за га. Найдешевші — у Херсонській та Запорізьких областях, охоплених бойовими діями.

  • З січня 2024 року стартує другий етап ринку землі
  • Фермерські господарства зможуть отримувати через ДАР допомогу на усі землі у складі ФГ
  • У червні найдорожче с/г землю продавали на Прикарпатті

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.