НБУ вирішив вивести з обігу частину грошей

3 недели назад 0

В Україні виведуть з обігу частину грошей. Деякі купюри та монети потрібно встигнути обміняти до певної дати. В іншому випадку готівкою не можна буде розрахуватися, й вона знадобиться хіба що для приватної колекції.

У НБУ повідомили, що банкноти та монети слід здати на обмін до 30 вересня. Річ утому, що ці гроші виводяться з обігу. Частину вже не приймають як платіжні засоби. Вони не мають особливої цінності, тому зберігати їх після дедлайну особливого сенсу немає.

У Нацбанку зазначили, що потрібно поспішити з обміном купюр номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 грн, а також монет 1,2, 5 та 25 копійок, які були випущені до 2023 року. Процедура доступна за наступними адресами:

  • Київ: Контрактова площа, 2 а;
  • Дніпро: вулиця Воскресенська, 13;
  • Львів: вулиця Коперника, 4;
  • Одеса: вулиця Рішельєвська, 8;
  • Харків: Театральна площа, 1;
  • Хмельницький: вулиця Володимирська, 91;

Обмін також можна здійснити у філіях найбільших банків: це ПриватБанк, Ощадбанк, Райффайзен Банк та ПУМБ. Адреси, за якими у зазначених фінансових установах здійснюється обмін готівки, вказані на їхніх офіційних сайтах.

Слід зазначити, що додаткова плата за обмін готівки не стягується. При цьому операція проводиться у сумах, які кратні 10 копійкам.
Нагадаємо, що монети 1, 2 та 5 копійок в Україні перестали приймати з 1 жовтня 2019 року. Аналогічна ситуація із 25 копійками, які вийшли з обігу з 1 жовтня 2020 року. У обігу наразі залишаються понад 7 мільярдів монет зазначених номіналів. Українці вже обміняли близько 220 мільйонів.Щодо купюр старого зразка, їх в обігу залишилося мало – близько 1,5% від загальної кількості. До 2023 року громадяни обміняли близько 400 тисяч таких банкнот.