Стало відомо, чого чекати від ринку землі у 2023 році

1 год назад 0

У 2022-2023 рр. ринок землі з його обмеженням на купівлю землі сільгосппризначення виключно фізособами-громадянами України й забороною на концентрацію понад 100 га в одних руках був і залишається лише перехідним періодом перед відкриттям ринку для юридичних осіб з 1 січня 2024 року. Про це пише Delo.ua.

Таким чином, основного етапу розвитку земельних відносин в Україні можна очікувати лише наступного року.

Як зазначив Андрій Усенко, СЕО та засновник компанії «Твоє коло», яка спеціалізується на інвестуванні в сільськогосподарську землю для приватних інвесторів, у 2023 р. його компанія не очікує значного сплеску кількості угод з землями сільгосппризначення.

«Але вже з 2024 року, коли на ринок зайдуть юрособи, там стовідсотково буде набагато більший попит і кількість угод. Агрокомпанії зараз активно не купують, вони чекають до 2024 року. Серед інвесторів зараз є висока цікавість до українських активів. Що може змінитись: ми бачимо можливі дві точки зростання — це перемога України у війні і відкриття ринку для юросіб», — пояснив Андрій Усенко.

Експерт не очікує значного росту цін на землю до 2024-2025 рр., а вже на другому етапі земельної реформи, коли на ринок зайде великий капітал, попит суттєво перевищуватиме пропозицію і «потягне» за собою ціни.

Серед інших трендів на українському земельному ринку Андрій Усенко відмітив досить різноманітні настрої клієнтів його компанії щодо географії оформлених його компанією угод. Так, частина інвесторів охоче купує землю в Полтавській області, тоді як інші обирають Вінницький або Хмельницький регіон через їхню більшу віддаленість від лінії бойових дій.

«Звісно, захід України виглядає безпечнішим, але і вартість землі там вища. Якщо розглядати поведінку наших інвесторів, то деякі бояться купувати прикордонні області і обирають Вінницьку, Хмельницьку області. Але є значна частина клієнтів, які розуміють агрокліматичні особливості Чернігівської, Сумської або Полтавської області і інвестують туди, оскільки вважають, що там є більший потенціал дохідності. Тому не можна однозначно говорити про зсув активності ринку на захід, хоча на окупованих територіях, очевидно, угоди взагалі не можуть проводитись», — уточнив Андрій Усенко.

Нагадаємо, з 24 лютого в Україні укладено 52 693 угоди на ринку землі. Вони охоплюють площу в 99 534 га. Середня ціна 1 га землі в Україні становить 39 тис. грн. Такий показник отримано на основі 125 397 угод із продажу землі за площею у 284 483 га.