Впровадження точного землеробства окупиться за один сезон, а сушка для зерна — за 2

1 год назад 0

Цьогоріч через війну для аграріїв були актуальними дві фундаментальні речі — це оптимізація й ефективність. Про це розповів керівник ФГ «Моя земля 2015», СОК «Агромрія 2018» та ФГ «Полтава Агро» Григорій Шамрицький в матеріалі «Переробка дозволить додатково заробити до 50% на кожній тонні зерна» на Kurkul.com.

«Ми доклали й докладаємо зусиль, щоб по-максимуму оптимізувати всі процеси та стати ефективними. На таку політику вплинуло те, що вартість всіх складових вирощування зросла майже у 2 рази, при тому, що ціни на зернові, які продаються на внутрішньому ринку, а не експортуються, впали майже вдвічі. Тому довелося зменшувати витрати», — розповів він.

Фермер поділився конкретними кроками, які допомогли йому зекономити в цьому сезоні:

  • по-перше — в господарствах запровадили систему контролю виконаних робіт і моніторингу стану земель Cropio;
  • по-друге — провели ревізію сівозміни за географією;
  • по-третє — відмовились від старої техніки, як Т-150 та МТЗ, на користь нової; 
  • по-четверте — оптимізували кадри.  

З розповіді керівника господарства, оптимізацію він продовжить і наступного сезону. Першочергово планує впроваджувати точне землеробство. Фермер вже домовився про встановлення автопілота на трактор, системи посекційного відключення для сівалки та думає про пофорсункове відключення для обприскувача.

«Цей рік просто зобов’язує почати більш активно вкладати кошти в інновації. Ми прорахували, що обладнання для точного землеробства, яке коштує $30 тис. окупиться на наших об’ємах за 0,5-0,7 сезону. Адже щороку ми втрачаємо посівний матеріал на пересівах, ЗЗР на додатковому обприскуванні та й загалом врожайність. Також точне землеробство економить використання ресурсів, техніки, працівників. Тому окупність в нашому випадку швидка», — пояснив він. 

Другий пункт плану — це продовження реконструкції наявних приміщень зі встановленням системи для очищення зерна та сушки. 

«Сьогодні ми віддаємо зерно на елеватор. Ціна сушіння одного тонновідсотка кукурудзи вже зросла до 1700-1800 грн/т. На сушку врожаю кукурудзи з 300 га ми витратимо в цьому році понад 5 млн грн. А продаємо ми зерно по 4900 грн/т. Тобто таких грошей в нас просто немає. Тому ми прийняли рішення про встановлення сушки, яка окупиться в нашому випадку за 2 сезони», — підрахував фермер.