Залишки води з Каховського магістрального каналу окупанти перекидають до Бердянська і забороняють до нього підходити місцевим

9 месяцев назад 0

Залишки застояної води з першого б’єфу Каховського магістрального каналу російські окупанти перекидають до Бердянського району Запорізької області. Для цього вони заборонили місцевим підходити до русла каналу і намагатися використовувати воду з нього. На оприлюдненому днями відео, знятому поблизу села Заозерне Тавричанської громади Каховського району Херсонщини видно, що замулена вода в каналі ще є, але її рівень впав до мінімума.

Про це повідомляє журналіст .

Залишки дніпровської води з першого, найбільшого за її об’ємом б’єфу Каховського магістрального каналу довжиною 38 кілометрів російські окупанти перекидають до Бердянського району Запорізької області, який найбільше потерпає від нестачі води. Для цього загарбники заборонили фермерам і населенню з лівобережної частини Херсонщини підходити до русла каналу і намагатися набирати з нього воду для власних потреб.

У самому руслі каналу рівень води впав до мінімума, а сама вона замулена. Це видно з поширеного днями в соцмережах відео, знятого з пішохідного мосту через Каховський магістральний канал поблизу села Заозерне Тавричанської громади Каховського району. Цей міст розташований приблизно в 40 км від колишнього узбережжя Каховського водосховища і зруйнованої окупантами головної насосної станції.
Як підтвердили ЦЖР мешканці Бердянська, вода їм зараз подається дуже поганої якості.

«Вона й не може бути іншою. Якщо раніше через русло каналу подавалася проточна дніпровська вода, то з грудня 2022 року до Бердянського району доходять лише залишки застійної води, що залишилася в першому б’єфі магканалу. В цій воді все гниє і розкладається, а «оновити» або очистити її після затоплення головної насосної станції каналу неможливо. Та скоро закінчиться й вона» , – на умовах анонімності пояснили ЦЖР співробітники Каховського магістрального каналу.

Самі окупанти обіцяли вирощувати на Херсонщині рис та інші вологолюбиві культури. Але 20 липня 2023 року призначений ними гауляйтер області Володимир Сальдо заявив, що врожай тут буде повністю втрачено через підрив росіянами Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища. За його словами, позначиться це й на падінні врожайності овочів на тимчасово окупованій лівобережній частині Херсонщини.
Як повідомляв ЦЖР, подача води в Каховський магістральний канал через знищення Каховського водосховища ​вже неможлива. Ч​ерез стрімке обміління поблизу ГНС каналу стала видна раніше затоплена перемичка, яка використовувалася при її будівництві і потім виконувала рибозахисну функцію.

​Причиною затоплення ГНС Каховського магістрального каналу стали її постійні обстріли російськими військовими. Через це була пошкоджена герметизація ГНС каналу і почалось її затоплення, спочатку ґрунтовими водами: вона збудована таким чином, що її машинна зала з основними насосними агрегатами, частиною електродвигунів, дренажними насосами та системою вентиляції розташована нижче рівня води. Водночас окупанти навмисно пошкодили шафи управління і розікрали майно каналу разом із запасним дизель-генератором.  

З наближенням весни загарбники зрозуміли, що внаслідок пошкодження головної насосної станції залишаться без питної води мешканці окупованих посушливих регіонів півдня – передусім, Іванівської громади Генічеського району Херсонщини і приазовської частини Запорізької області. Без поливної води залишаться й аграрії.​