«Це була п’ятнадцята рятувальна місія». Кулеба розповів деталі повернення в Україну вивезених до РФ дітей з Херсонщини

3 месяца назад 0

Благодійна організація "Save Ukraine" провела свою 15-ту рятувальну місію і повернула на підконтрольну територію України чотирьох дітей, яких російські окупанти вивезли у РФ. Серед них двоє дітей з Херсонщини.

Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" розповів засновник і керівник благодійної організації "Save Ukraine"  Микола Кулеба .

"Ми готували свою п’ятнадцяту рятувальну місію саме для цих дітей. Вони були на різних територіях, але вдалося зараз чотирьох повернути. Це декілька місяців підготовки, тому що це і питання документів. Тут треба відзначити наші державні органи, які всіляко нам сприяють сьогодні на всіх етапах, і після повернення також. Тут ми маємо повну підтримку співпрацю з органами державної влади" , — сказав Кулеба.

За його словами, на момент захоплення окупантами хлопчик був відрізаний від своєї мами, вона не змогла забрати його з Херсона. У дівчинки були родичі, але і це не допомогло.

"Попри все росіяни під дулами автоматів посадили їх в автобуси, вивезли на інші окуповані території, буквально на тиждень. А далі перевезли у РФ, де поселили в готелі. Багато сімей було, але багато дітей без супроводу і по суті півтора року вони жили там. Їм всім надали російське громадянство. І багато, хто з сімей отримали сертифікати на житло. Цього хлопця постійно спонукали іти вчитися у російський заклад, він відмовлявся від цього, хоча він також з російським паспортом" , — розповів Кулеба.

Ні хлопець, ні дівчина, стверджує він, ніколи не хотіли залишатись в Росії. Проте не знали як виїхати. Мама також не знала як їм допомогти. Вихід знайшов хлопець — в інтернеті розшукав організацію "Save Ukraine".

"Це вже не перша така історія, коли саме діти знаходять нашу організацію в інтернеті. Хлопець звернувся до мами й попросив її спробувати зв'язатися з нами. І саме мама нам зателефонувала. Так вдалося врятувати дітей" , — розповів Кулеба.

Раніше керівник ОВА Олександр Прокудін повідомив, що на підконтрольну Україні територію з окупації вдалось повернути ще двох дітей з Херсонщини. Це хлопець 16 років та 17-річна дівчина з Кринків, яких після деокупації правобережжя депортували до Краснодарського краю РФ.