На Херсонському напрямку інтенсивність штурмів армії РФ знизилася — карта війни за 30 березня 

1 месяц назад 0

Українські прикордонники підняли прапори над трьома селами на Харківщині, які знаходяться на кордоні з Росією. Шабельне, Піщане та Дігтярне сильно постраждали через постійні російські обстріли. Прикордонники бригади Гвардії наступу нагадали росіянам, що контролюють територію, і окупантам тут не місце, повідомляє .

За даними Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ), на фронті минулої доби сталося 79 бойових зіткнень. Найскладніша ситуація на Новопавлівському напрямку, де українські війська відбили 30 атак, а також на Авдіївському — там російські окупанти 16 разів намагалися прорвати оборону. На Бахмутському напрямку ЗСУ відобразили 4 штурми, на Оріхівському — 5. На Куп’янському напрямі росіяни штурмових дій не вели.

Російські окупанти намагаються посилити атаки на Лиманському напрямі. Там за добу було зафіксовано 5 атак — це були піхотні штурми та застосування бронетехніки. Але українські військові стійко тримають оборону, а на деяких дільницях навіть перейшли у контрнаступ.

“Російські військові зараз сконцентрувалися на селі Терни — намагаються його захопити, щоб вийти на висоти й потім просуватися на Лиман і далі. Найчастіше армія РФ застосовує тактику “м’ясних штурмів” малими піхотними групами. Вони намагаються пройти хоча б метр, застрибнути в якусь нору, часто закопуються просто серед трупів їхніх побратимів. Але іноді можуть нагромадити й ударне ядро бронетехніки. Наприклад, кілька днів тому 10 одиниць техніки о 3:00 намагалися прорвати нашу лінію оборони. З них 6 танків було спалено”,  — розповів командир взводу 1-го десантно-штурмового батальйону 95-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Станіслав Краснов.
Українські військові також зазначають, що на Авдіївському напрямі росіяни спробували використати наземні роботизовані платформи з автоматичним гранатометом. Таку техніку російська армія кидає у бій вкрай рідко. Українські захисники засікли та знищили кілька платформ за допомогою FPV-дронів.

Водночас на Херсонському напрямі інтенсивність штурмів росіян знизилася. Минулої доби росіяни провели там лише одну безрезультативну атаку. Як зазначають експерти, причиною цього є не лише погіршення погоди.

“Самі окупанти в цих штурмових групах надто демотивовані та деморалізовані для того, щоб проводити потужні штурми досить ефективно і часто. На напрямі Херсонському, там, де в районі Кринок ворог без успіху вже багато місяців намагається вибити наших із плацдарму, дуже складна ситуація в армії РФ із формуванням штурмових підрозділів, і вони вже змушені підтягувати ресурси з глибших тилів за третьою лінією оборони, які не повинні за їх розрахунками, бути в курсі того, яка ситуація насправді із Кринками, оскільки звідти не повертаються 60-70% особового складу штурмових груп”,  — пояснила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.
Проте, як зазначають експерти, контрбатарейна боротьба між правим і лівим берегом постійно триває.

“Якщо ми говоримо про артилерійські обстріли, ворог намагається проводити кілька штурмових дій на лівому березі, там, де є наші плацдарми. Плацдарми стоять та утримуються нашими підрозділами. Просування ворога немає. Невеликими штурмовими групами намагається ворог атакувати. Техніку використовує мінімально, тому що вона знищується силами наших FPV-дронів. Ворог зазнає втрат на лівому березі та відступає”, — підкреслив спікер Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.
Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, Сили оборони України лише минулої доби ліквідували 730 російських окупантів. Загальні втрати російської армії від початку повномасштабного вторгнення в Україну вже перевищили 441 тис. військових. Минулої доби також було знищено 29 танків росіян, 20 бойових бронемашин, 15 артилерійських систем та 1 засіб протиповітряної оборони (ППО).