ООН: найбільше від вибухонебезпечних предметів на Херсонщині загинуло людей навесні

2 месяца назад 0

Унаслідок підриву на вибухонебезпечних предметах, залишених окупаційними військами, в Україні загинуло 343 людини, 769 – поранені.

Про це  у дворічному звіті Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні (ММПЛУ): “Захист цивільних осіб: вплив бойових дій на цивільних із 24 лютого 2022 року”.

Зазначається, що в Херсонській та Харківській областях через російські міни найбільша цифра втрат зафіксована навесні 2023 року. Адже саме в цей час місцеві жителі почали обробляти землю, ходити пішки або їздити по лісах, або іншій сільській місцевості, ремонтувати дороги чи намагатися розмінувати заміновані ділянки.

Найбільше постраждали чоловіки. Також загинула чи отримала поранення значна кількість працівників і працівниць Державної служби України з надзвичайних ситуацій, пишуть представники ООН.

  Скриншот зі сторінки ООН

  • В Україні потенційно заміновано 30% територій. Херсонська область – одна з найбільш замінованих у країні.
  • Розмінування Херсонської області – процес тривалий, відповідальний, небезпечний і надскладний. Раніше в інтерв’ю Медіаплатформі «Вгору» рятувальник Олександр Дворецький розповів, чому на розмінування Херсонщини підуть десятки років. 
  • 21 грудня 2023 року, під час конференції Олександр Прокудін заявив, що Херсонська область на першому місці за кількістю саперів, залучених до розмінування території.
  • За 2023 рік на території деокупованої Херсонщини сапери розмінували 54 населених пункти – 160 тисяч га.