Підпалили хлібну ниву на Херсонщині

3 года назад 0

Підпали машин, офісів та осель заради зведення рахунків із їхніми власниками на Херсонщині давно вже, на жаль, частина повсякденного буття. Але в Скадовському районі області поготів дійшли до крайнього ступеню варварства та цинізму – почали палити навіть хлібну ниву! Біля села Новомиколаєвки раптом спалахнули одразу три поля із озимою пшеницею та ячменем, які вже майже дозріли. Погода була волога, тому вогонь поширювався повільно, й пожежні встигли його зупинити, доки він не накоїв великого лиха. Проте колоски на площі у 6,9 гектарів «пішли з димом», а збитки сягнули двохсот тисяч гривень! І є підстави вважати, що це був не просто підпал, коли хтось кидає у поле смолоскип чи запаленого сірника, а технічно грамотно підготовлений злочин. Із такою вигадливістю у нас ще, мабуть,не стикалися.

— На місці пожежі вогнеборці знайшли залишки вигадливої конструкції – дерев’яного трикутника, на якому було закріплене збільшувальне скло. Те скло «дивилося» просто на голівку сірника, а поруч стояла пляшка з бензином. Сонце під потрібним кутом падало на збільшувальне скло, воно запалювало сірника. Від нього спалахував бензин, і займання поширювалося на зернові. Все це не потребувало нічиєї участі – налаштована «бомба» спрацювала автоматично, — вражена начальник прес-служби Головного управління ДС НС Херсонщини, підполковник Квіта Заобурна. 

Дані про злочин пожежні передали правоохоронцям. Вони також побували на місці, і прийшли до того ж висновку – підпал. У Скадовському райвідділі Національної поліції за фактом умисного пошкодження майна почали кримінальне провадження. Слідство вже встановило, що всі три випалені поля належали одному й тому ж фермерському господарству. Тобто хтось із фермером таким способом зводив рахунки. А от хто саме і через що – належить ще визначити. Кажуть, реальна перспектива розкрити цей злочин є, й деякі «зачіпки» для цього у полі таки відшукали. Та перспективи, як відомо, до справи не пришиєш, і попрацювати слідчим та оперативникам ще доведеться.  

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.