Пробитий дах та зруйновані верхні поверхи після обстрілів армії РФ: чи будуть у Херсоні відбудовувати бібліотеку Гончара

9 месяцев назад 0

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара розташована на березі Дніпра. Приміщення неодноразово було під обстрілами з боку російських військових. Станом на 9 серпня 2023 року в книгозбірні пробитий дах та зруйновані верхні поверхи. Що буде з закладом надалі — дізнавалися кореспонденти  .

Зруйновані стіни, вибиті вікна разом з рамами, зламані стелажі з книгами — так виглядає Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара. Внаслідок останнього російського обстрілу знищений один з відділів бібліотеки, є руйнування на третьому й четвертому поверхах. Херсон. Вибите скло у вікнах бібліотеки ім. Гончара після російських обстрілів, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Головний інженер обласної бібліотеки імені Олеся Гончара  Костянтин Кушель  показує руйнування будівлі. Розповідає, 2 і 3 серпня були прямі влучання, зруйнований третій поверх і дах. Працівники закладу через постійні атаки у вимушеній відпустці.

"Вікна на четвертому поверсі вибило, і повилітали ОСБ-плити, якими працівники бібліотеки намагались закрити вікна після попередніх обстрілів. Якби обстріли скінчились, то б ми якось все закривали. Але власними силами нам важко такі руйнування відновлювати. Це тільки за допомогою військової адміністрації та за допомоги міста",  — розповів чоловік. Херсон. Зруйновані стелажі з книгами після обстрілів армії РФ бібліотеки ім. Гончара після російських обстрілів, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Бібліотеку обстрілюють майже щодня, каже Костянтин Кушель.

"Ззовні по колу розбиті всі вікна, внутрішні руйнування є на третьому поверсі. Дах пробило наскрізь, на четвертому поверху це видно. Сапери не оглядали, запитали телефоном, чи є нерозірвані снаряди",  — каже Констянтин Кушель.
Херсон. На дорозі лежить скло, яке після обстрілів армії РФ вилетіло з вікон бібліотеки ім. Гончара, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне ХерсонПошкодження у бібліотеці намагалися усунути власноруч, розповідає Кушель. Говорить, все "зашивали" місцевими силами. Директорка департаменту реалізації гуманітарної політики обласної військової адміністрації  Віолетта Царькова говорить, роботи з усунення пошкоджень в бібліотеці розпочалися.

"Ми не залишаємо без уваги бібліотеку, ми не залишаємо її в такому стані, якою вона є. Силами аварійно-рятувальної служби ОВА полагодять дах і вікна, які виходять на більш безпечну частину, але ми також розглядаємо можливість, коли ситуація буде більш менш безпечна, закрити ті вікна, які виходять в сторону Дніпра",  — говорить Царькова. Херсон. Головний інженер книгозбірні Костянтин Кушель показує наслідки обстрілів армії РФ, 9 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Вирішують також питання збереження фондів книгозбірні, говорить Віолетта Царькова.

"Сьогодні вони перебувають у сховищах. Ми дивимося, лагодимо, покращуємо умови, і дійсно ми розглядаємо з фахівцями з культурної спадщини можливість перенесення фондів в більш безпечні місця. Для цього приїдуть волонтери, представники закладів і ми будемо розглядати це питання", — каже Віолетта Царькова.
 
Що відомо про обстріли бібліотеки Гончара ​У грудні 2022 року перший заступник голови облради Соболевський повідомив, що у Херсоні після розмінування законсервують обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара.

19 листопада 2022 року Херсонську обласну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара 19 листопада обстріляли російські військові. В закладі вибуховою хвилею вибило скло у вікнах.

Плануючи відступ з Херсона, російські війська вивозили не тільки техніку, а й культурні цінності. 12 листопада Херсонська міська рада повідомила, що окупанти пограбували Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара, зокрема вивезли дореволюційні видання.

2 серпня 2023 року близько 18 години армія РФ обстріляла Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара. Влучили в один з відділів на третьому поверсі.