Росіяни двічі обстріляли житловий будинок у Херсоні на вулиці Стрітенській

7 месяцев назад 0

Херсонець Олександр Корняков живе на вулиці Стрітенська (колишня Рози Люксембург). У кварталі – жодного стратегічного чи військового об’єкту. Немає військових і в п’ятиповерхівці. Тут живуть цивільні люди, переважно – пенсіонери. Але росіяни обстріляли цю будівлю вже двічі.

Спочатку у грудні 2022 року було кілька прильотів у сусідні будинки , – ділиться Олександр. – А на день Святого Миколая, 19 грудня 2022 року, близько 22 години снаряд вибухнув у нас на даху. Пощастило, що над будинком було горище й плити перекриття виявилися міцними – ніхто не загинув.

Усі фото з архіву Олександра Корнякова

Квартира Олександра – на п’ятому поверсі. Він ще не лягав спати, читав новини в комп’ютері.

Вибух був неймовірно гучним, уся будівля здригнулася, почулося як задзвеніло скло, впало щось важке. Я вискочив на сходовий майданчик, а там – все у пилу, тиньк посипався…

Від вибуху перекосило вхідні металеві двері до під’їзду, у деяких квартирах теж заплішило двері, люди не могли їх відчинити. Довелося гепати по них молотками. У Олександра пошкодило балкон, у його сусідів вибило вікна з рамами, у більшості осель вилетіли шибки. Майже одразу до будинку приїхало багато поліціянтів – обходили всі квартири, питали, чи все добре, чи ні.

Після того, як приїхала поліція, ми повиходили на вулицю подивитися – що та як. Це був справжній жах: навколо будинку купа каміння, скла, заліза, уламки шиферу, балок перекриття. Одне дерево повалило на будинок, з іншого відірвало величезну гілку. Тоді сусідні будинки обстріляли теж. Нам прилетіло в дах, а їм у торець. Там теж великі пошкодження були, здається, навіть люди загинули. Наступного дня ми піднялися на наш дах. Він був повністю зруйнований. Вибухом знесло увесь шифер, крокви, навіть вентиляційну трубу з цегли  зрізало. Що то був за снаряд, не відомо, але – дуже потужний.

А за місяць, у січні 2022 року, окупанти вдруге обстріляли квартал.

Теж стріляли з боку Голої Пристані, – каже Олександр. – Знову дісталося сусідньому будинку. Влучили майже в те саме місце, куди перед цим вдарили. А у нас вибухнуло під самісіньким будинком. Чув, як поліціянти при мені говорили про уламок, мовляв, то міна калібру 120 мм (вражає людей в радіусі від 25 до 60 м, розліт уламків може досягати 250 м, здатна руйнувати інженерні споруди та легкоброньовану техніку). Нам дуже пощастило, що перед будинком ріс дуже старий каштан. Міна потрапила у його товстенний стовбур і зламала дерево. Якби не це, то шкоди було б набагато більше. А так лише газові труби побило та стіни.

Міська влада внесла цей будинок у програму ремонту, як один із найбільш поруйнованих. Який саме матеріальний збиток завдано, Олександр точно не знає, але впевнений – самотужки відновити будівлю та квартири мешканці не зможуть, бо шкода дуже велика.

Подробиці про наслідки обстрілів житлового будинку в центрі Херсона 5 жовтня 2023 року  у матеріалі Медіаплатформи “Вгору” —  “Вижили під час потопу після теракту на Каховській ГЕС, але загинули від обстрілу”….

P.S.  У рамках ініціативи «Трибунал для Путіна» документатори Української Гельсінської спілки з прав людини зафіксували вже близько 5 тисячі епізодів воєнних злочинів Російської Федерації проти цивільного населення Херсонщини. 

Крім того, фахівці мережі громадських приймалень УГСПЛ надають безоплатну правову та юридичну допомогу постраждалим від Російської агресії. У Херсоні громадська приймальня мережі працює на базі благодійної організації “Фонд милосердя та здоров'я”, документатор злочинів РФ по Херсонській області – адвокат УГСПЛ, юрист громадської приймальні ФМЗ  – Олександр Данилов.

Задля безпеки та зручності клієнтів  у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38066 94 56 560.

Правозахисники також розробили , як зафіксувати докази воєнних злочинів Російської Федерації  проти мирного населення України. 

P.P.S.  Цю публікацію підготували у співпраці з глобальною ініціативою «Трибунал для Путіна». Якщо ви стали свідком воєнних злочинів, розкажіть нам про побачене в деталях (напишіть  на пошту: [email protected]). Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі.