СБУ повідомила про підозру окупаційному очільнику Голопристанського лісництва

4 месяца назад 0

Служба безпеки України повідомила про підозру в колабораційній діяльності та державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану 36-річному  Сергію Лук'яну , який очолив незаконно створене російськими окупантами лісництво в  Голій Пристані на окупованій частині Херсонщині.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри. 

Слідчі встановили, що Сергій Лук'ян, уродженець Молдови, мешканець села  Широка Балка Станіславської громади у вересні 2023 року взяв участь у незаконних виборах до окупаційного владного органу в Голій Пристані, був призначений депутатом «совєта депутатів» та головою ««постоянной депутатской комиссии по промышленности, градостроительству, развитию инфраструктуры и поддержке предпринимательства». На початку 2023 року він добровільно очолив незаконно створений окупантами природоохоронний орган — «Голопристанское лесоохотничье хозяйство». 

Також Сергій Лук'ян здавав українських військовослужбовців російським окупантам, закликав мешканців Голої Пристані співпрацювати з ворогом та отримувати російські паспорти, розміщував військових РФ у домівках людей, які вимушено виїхали з тимчасово окупованої території, надавав загарбникам харчі і транспорт захопленого Голопристанського лісомисливського господарства.

За скоєні злочини Сергію Лук’яну управління СБУ в Черкаській області 2 січня заочно повідомило про підозру в колабораційній діяльності і державній зраді — за ч. 2 ст. 111, ч. 5 і 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Зраднику світить довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.