У НБУ спрогнозували коливання курсу долара

2 недели назад 0

Національний банк України зробив прогноз змін курсу долара щодо гривні. За даними регулятора, коливання курсу будуть помірними.

У Нацбанку нагадали, що на коливання курсу долара впливає співвідношення попиту та пропозиції американської валюти. На початку року через слабку економічну активність та блокаду українського кордону польськими фермерами попит був низьким.

Поліпшення очікувань зумовило виділення Євросоюзом 50 млрд євро в рамках інструменту Ukraine Facility, а також перегляд програми з МВФ. Нацбанк також докладав зусиль для стабілізації курсу іноземної валюти.

"Інтервенції НБУ компенсують структурний дефіцит іноземної валюти та згладжують надмірні коливання курсу. Водночас напрям його руху визначається співвідношенням попиту і пропозиції іноземної валюти" , — повідомив регулятор.
Збільшення попиту на іноземну валюту почалося наприкінці березня. Цьому сприяв імпорт добрив на початку посівних робіт. Також валюта була потрібна для закупівель енергетичного обладнання після низки масованих обстрілів електростанцій з боку Росії.

Після надходження перших траншів у рамках Ukraine Facility витрати держави також збільшились. Ще одним фактором стала сплата річних податків. Діяльність морського коридору сприяла припливу валютного виторгу.

У НБУ зазначають, що в середньому у першому кварталі 2024 року гривня ослабла стосовно долара на 4,3%. Різниця між готівковим та офіційним курсом у цей період була низькою і не перевищувала 2,9%. Наприкінці березня цей показник скоротився до 0,3%, що, на думку НБУ, свідчить про стійкість українського валютного ринку до ситуаційних факторів.

"Інтервенції НБУ й надалі залишатимуться основним механізмом балансування валютного ринку, що дасть змогу зберегти стійкість ситуації та забезпечити помірні курсові коливання" , — повідомляє Нацбанк України.