За співпрацю з росіянами 10 років позбавлення волі отримав депутат та ексдиректор херсонського КП

4 месяца назад 0

Ігор Семенчев-старший отримав десять років позбавлення волі та заборону обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування на 15 років із конфіскацією всього належного майна на користь держави. Судовий розгляд здійснювався у формі спеціального судового провадження, тобто за відсутності фігуранта, адже він перебуває на окупованій території Херсонщини.

Про це повідомляє «Антикорупційний вимір» із посиланням на Київську міську прокуратуру.
За що Семенчев отримав строкЗа підтримання публічного обвинувачення прокурорами Подільської окружної прокуратури м. Києва та Малиновської окружної прокуратури м. Одеси суд оголосив обвинувальний вирок депутату Херсонської міської ради за обвинуваченням у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). За фото та описом даних зрозуміло, що йдеться про Ігоря Семенчева-старшого. До слова, його син – так само депутат Херсонської міської ради Ігор Семенчев-молодший – також має підозру у державній зраді.

Прокурори довели, що Семенчев-старший в умовах воєнного стану прийняв пропозицію представників збройних сил рф про співпрацю та був проголошений заступником голови окупаційної воєнно-цивільної адміністрації міста Херсона.

Перебуваючи на зазначеній «посаді», Семенчев виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції в незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території в окупаційній вца м. Херсон, тобто здійснював незаконну діяльність, пов’язану із виконанням організаційно-розпорядчих функцій.

За сукупністю доказів сторони обвинувачення вироком Малиновського районного суду м. Одеси Семенчева визнали винним у вчиненні державної зради та засудили до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування на 15 років з конфіскацією усього належного майна на користь держави.
Чим займався Ігор Семенчев-старший до окупаціїІгор Семенчев-старший – депутат Херсонської міської ради від забороненої нині політичної партії «Блок Володимира Сальдо». У попередній каденції 2015 – 2020 рр. також був депутатом, але від «Нашого краю». Втім, «бенефіціари» цієї партії в Херсоні були ті самі: Володимир Сальдо та Віталій Булюк.

З 2016 року Ігор Семенчев очолював комунальне підприємство «Гарантія» Херсонської міської ради. Головував він офіційно до 2023 року: коли його змогли відсторонити через кримінальне провадження. 

КП «Гарантія» у Херсоні займалось частково комунальним обслуговуванням в місті, благоустроєм, облаштуванням інфраструктури для річкових перевезень, поводженням з безпритульними тваринами та утриманням зоокутка в Гідропарку. З підприємством було пов’язано чимало скандалів: від неприйнятних умов утримання тварин до корупційних скандалів самого Семенчева.

Так, у 2016 році Семенчев отримав протокол про корупцію за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Під час сесії Херсонської міської ради він проголосував за продовження оренди під будівлю торговельного центру. Цим він порушив вимогу ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», діючи в умовах реального конфлікту інтересів, оскільки він разом з іншими членами своєї сім’ї є засновниками акціонерного товариства «Сігма», яке володіє цією земельною ділянкою.