Чому “Велике будівництво” не рятує українську економіку?

3 года назад 0

“Велике будівництво” – це здебільшого інвестиції в дорожню інфраструктуру, які поки що не підкріплені якісним контролем виконання робіт і дотриманням вагових норм.

Про це пише “Фактор” з посиланням на “Лігу антитрасту”.

За останні п’ять років обсяг перевезення вантажів країною майже не змінився. І хоча вантажообіг автомобільними дорогами збільшується, але відбувається це виключно за рахунок скорочення транспортної роботи залізницею. За цей час вантажівки “забрали” в залізниці приблизно 6% обсягу перевезення.

Наслідки неприємні та дороговартісні для платників податків:

– збільшення навантаження на автомагістралі та пришвидшення їх зношення, що потребуватиме витрачання більших коштів на їх ремонт;

– залізничний транспорт для держави є більш вигідним для перевезення вантажів, бо колії коштують дешевше, мають більший ресурс і утримуються не за рахунок платників податків, а за рахунок вантажовідправників, тому зменшення його частки призводить також до збільшення бюджетних витрат на інфраструктуру;

– більш інтенсивне зношення автомагістралей, що потребуватиме більших коштів на їх відновлення, через відсутність автоматизованих систем вагового контролю і застарілі методи контролю якості ремонтів доріг.

Це той випадок, коли збільшення інвестицій може призвести до зворотнього ефекту – ще більшого зростання навантаження на бюджет. І рано чи пізно грошей в бюджеті не вистачить.

Що треба зробити? Вирішити 3 головні інфраструктурні проблеми:

– впровадити сучасні системи контролю якості дорожнього ремонту;
– забезпечити автоматичний ваговий контроль на дорогах та невідворотнє покарання порушників;
– реалізувати рівні правила гри для залізничних перевезень, в тому числі скасувавши приховані мільярдні дотації для олігархів, що зробить залізничний транспорт однаково доступним для всіх.