Як функціонує Центр надання безоплатної правої допомоги у Херсонській області

7 лет назад 0

 

Безоплатну правову допомогу як у кримінальних, так і цивільних справах в Україні отримати можливо. Як працює механізм Мінюсту в Херсонській області, розповідає юрист регіонального Центру із надання безоплатної правової допомоги Максим Магда.

 
Зазначений Центр та його регіональні відділення у Херсонській області функціонують вже кілька років. У структуру може звернутися громадянин за правовою допомогою: йому буде надана безкоштовна консультація або ж, за необхідністю, «захист» адвоката, котрий буде займатися відповідною справою. Центри вторинної юридичної допомоги функціонують по всій Україні та є проектом Міністрества юстиції. Скільки подібних юридичних осередків знаходиться на території Херсонщини та як туди можна звернутися, в інтерв’ю розповідає співробітник Центру Максим Магда.
 
«ХВ»: Розкажіть про Центр та його структуру у Херсонській області?
 
Максим Магда:
Я розкажу про роботу Центру власне у Херсонській області. У нас функціонує Центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги. Він був створений ще у 2012 році, але почав своє функціонування із 1 січня 2014 і проект був спочатку для надання правової допомоги виключно у кримінальних справах – надавати допомогу затриманим особам, стосовно яких ведеться досудове розслідування.

В подальшому ця допомога була розширена. У 2015 році були створені місцеві Центри для надання безоплатної вторинної правової допомоги для того, щоб надавати її звичайним громадянам у цивільних та адміністративних справах.
 
Їх створено чотири – у Херсоні, Бериславі, Каховці та Голій Пристані. Відповідно, у них своя юрисдикція, щоб люди із різних районів могли звертатися. Останній наш крок – створення бюро правової допомоги у кожному районі області: зараз їх 16. Туди можуть звертатися громадяни як за первинною, так і вторинною правовою допомогою у різних цивільних, адміністративних справах.
 
І треба розуміти, що регіональний займається кримінальними справами, а місцеві центри й бюро правової допомоги займаються цивільними й адміністративними справами.
 
«ХВ»: У чому різниця між первинною та вторинною правової допомогою?
Максим Магда: Первинна правова допомога – це рівень консультацій і складання документів непроцесуального характеру. Людина може звернутися із певною проблемою чи за порадою, як конкретній ситуації. Проконсультувати її може юрист – співробітник бюро або місцевого центру.

Що ж стосується вторинної правової допомоги, то у такому випадку потрібні вже послуги адвоката. Мова йде про якусь судова справу, кримінальне провадження чи коли це стадія досудового розслідування. Власне тоді і потрібен адвокат, котрий здійснює захист або представництво інтересів. Фахівець у такому випадку складає процесуальні документи – позовні заяви чи апеляційні скарги.   
 
«ХВ»: Яка специфіка надання безоплатної правової допомоги у цивільних та кримінальних справах? Хто звертається?
 
Максим Магда:
У кримінальних справах звертаються особи, які потрапили під сферу кримінального судочинства – вони підозрюються чи обвинувачуються у скоєні злочину. За вторинною правовою допомогою у місцеві центру чи бюро звертаються громадяни категорії малозабезпечені, інваліди, діти-сироти, учасники бойових дій тощо.
 
Буквально кілька тижнів тому відбулися зміни у законі щодо надання безоплатної правої допомоги і була розширена сфера суб’єктів, які можуть звернутися. Піднята «планка» малозабезпечених – якщо раніше це були особи, дохід яких був менше за прожитковий мінімум, то тепер це особи, які мають більший дохід зазначеної норми. І на сьогодні за допомогою може звернутися значно більше людей. Крім того, якщо раніше учасники бойовий дій могли консультуватися лише із питань їх соціального захисту, то тепер це будь-яка правова допомога. У Центр можуть звертися і внутрішньо переміщені особи.

Як правило, у нашу структуру люди йдуть із різними цивільними справами – поділ майна, матеріальні відшкодування, трудові спори, пенсії, питання соціального захисту, земельні правовідносини. Спектр роботи широкий – скільки галузей права існує, стільки й звернень.
 
«ХВ»: Послуги Центру користуються попитом у мешканців Херсонської області? Іншими словам, у яких випадках та із якими питаннями варто звертитися до фахівців структури?
 
Максим Магда: У першу чергу, це стосується кримінальних справ. Якщо людина потрапила у сферу кримінального судочинства, то звертитися необхідно та обов’язково вимагати захисника.
Крім того, варто пам’ятати, що поліція чи прокурор не можуть людині диктувати чи нав’язувати послуги конкретного правозахисника. Особа має вимагати дотримання свого права на захист.
 
Що стосується цивільного судочинства – якщо сталося так, що Вам потрібна правова консультація чи треба звернутися до суду, то, будь ласка, приходьте до наших центрів та бюро правової допомоги. Вас там проконсультують фахівці.
 
«ХВ»: Чи взаємодіють правоохоронці з Центром?
 
Максим Магда:
Поліцейські мають роз’яснити затриманому його права, звісно мова йде не про правило Міранди як у США, але певні роз’яснення правоохоронці повинні зробити. Наскільки вони це якісно роблять? Не знаю… ми не можемо усіх контролювати. Є такі, що поясняють, є такі, що від цього ухиляються.

Вони (ред. – поліція) знають, що є Центр. Трапляється й так, що затриманого відмовляють від послуг адвоката. Часто кажуть, «зізнайся, підпиши, тобі там суд мінімальне покарання зробить», але все-таки адвокат приходить, втручається у справу і все може закінчиться набагато краще – виправданням.  
 
«ХВ»: Хто є адвокатами Центру безоплатної правової допомоги?
 
Максим Магда:
З нами співпрацюють абсолютно різні категорії адвокатів. Та треба розуміти, що у нас не має такого поняття, як державний адвокат. Це звичайні адвокати, які працюють та мають своїх клієнтів, але вони можуть укладати контракт із нашим Центром. Є абсолютно різні адвокати: і молоді, і вже у поважному віці. Молоді фахівці – енергійні та із радістю вчаться, переймають досвід.

Моя основна задача – моніторинг дотримання адвокатами стандартів якості надання правової допомоги. Держава, коли укладає контракт із адвокатом, є стороною цієї угоди, відповідно держава вимагає й якісної допомоги, хоча послуги надаються не державі, а клієнтам. Тому були розроблені стандарти якості надання правової допомоги – алгоритм дій у певних ситуаціях. Поки він лише діє у кримінальному процесі, але наразі відбувається визначення стандартів якості надання правової допомоги й у цивільних справах.
 
Ми займаємося тим, що моніторими дотримання адвокатами зазначених стандартів. Здійснюємо й підвищення кваліфікації фахівців, шляхом навчання, різних тренінгів чи стажувань.
 
«ХВ»: Які результати роботи Центру правової допомоги?
Максим Магда: Я можу назвати Вам певну статистику. Наприклад, якщо мова йде про випадки обрання більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, то у 2016 році це 49 позитивно вирішених справ. Також є 9 випадків закриття кримінального провадження та 5 виправдувальних вироків. 276 випадків призначення мінімального або більш м’якого покарання, ніж передбачено законом. 185 випадків звільнення від покарання з випробуванням.  Це тільки те, що ми знаєм від звітів адвокатів. Можливо цей показник вище.

Щодо цивільних справ, то статистику не можу надати із об’єктивних причин. Досить часто людям не потрібне представництво в суді, а треба лише, щоб адвокат склав позовну заяву. Як там далі справа, об’єктивно ми не в курсі.  
 
«ХВ»: Чи не могли б ви розказати про роботу Центру на конкретному прикладі?
 
Максим Магда:
До місцевого Центру звернувся учасник АТО. Він працював охоронцем на підприємстві спочатку за трудовою угодою, потім із ним уклали контракт. Такі ж умови, така ж зарплатня, але начебто він працює за цивільно-правовим договором. Потім він був мобілізований, повернувся та, як виявилося,, особа не мала ніяких соціальних гарантій на роботі – «працював же не за трудовою угодою, а за контрактом». Відповідно, особа позбавлена середньомісячної зарплати, прийшла з АТО і не може влаштуватися на попереднє місце роботи. Він звернувся до місцевого Центру, адвокат склав позовну заяву, звернулися до суду. Суд вимоги задовольнив і постановив виплатити усі збитки та поновити бійця на роботі.

Для того, щоб звернутися у Центр надання правової допомоги, перейдіть за посиланням. Або ж скористайтесь поданою нижче інформацією. Телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно з усіх стаціонарних та мобільних телефонів). Електронна адреса: office.kherson@legalaid.gov.ua. Сторінка у Facebook.
Розмовляла Юлія Соломахіна