Батьки дітей з особливими освітніми потребами вимагають вдосканалення інклюзивного навчання

5 лет назад 0

Рівні освітні можливості для всіх. У Києві відбулась друга Всеукраїнська конференція «Освіта дітей з ментальними порушеннями. Права і проблеми». Подія зібрала разом викладачів та фахівців, представників профільних комітетів, народних депутатів, керівників громадських організацій та благодійних фондів, батьків дітей з особливими освітніми потребами.

Учасники підняли цілу низку надважливих питань: функціонування та реформування спеціальних освітніх закладів, внесення змін до законодавства, в яких центром уваги є дитина та її потреби, долучення до процесу навчально-виховної роботи особистого асистента не тільки вчителя, а й дитини. Ініціатор та головний організатор конференції Олексій Морев звернув увагу, що реформа інклюзивної освіти була не продумана в частині її реалізації. Обіцяні сучасні інклюзивно-ресурсні центри, покликані замінити застарілу службу – психо-медико-педагогічну комісію, працюють в окремих випадках і далеко не по всій Україні. Діти з особливими освітніми потребами фактично втратили учбовий рік і залишились без належного супроводу.

Експерти наголошують, важливо використовувати світовий досвід, одним з елементів якого є залучення особистого асистента дитини. Це дає реальний шанс на соціалізацію та адаптацію в суспільстві.