Бізнесу Херсонщини треба приділяти більше уваги, — Юрій Соболевський

8 месяцев назад 0

Окреме питання у підтримці звільнених громад області — це підтримка бізнесу. За словами очільника Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», депутата обласної ради Юрія Соболевського, допомога наразі переважно  спрямована на фізичних осіб. Однак бізнес є платником податків і основним джерелом бюджетоутворення області. Без його участі розвивати Херсонщину буде вкрай важко. 

«Зараз є механізм для фізичних осіб, але лише для тих, хто виїхав з окупації і зареєструвався як ВПО – вони не мають сплачувати платежі, що нараховані до деокупації. Наше бачення вирішення ситуації – це скасування платежів для всіх фізичних осіб – і для тих, хто виїхав, і хто лишався в окупації. Але необхідний механізм компенсації, тому що енергетичні компанії повинні працювати. Ускладнюється це тим, що це приватні компанії, якщо ми кажемо про Херсонгаз, обленерго. Хоча обленерго – в процесі націоналізації, наскільки мені відомо. Тобто, після завершення цього процесу буде простіше. Що стосується юридичних осіб, тут все складніше. Тут ми маємо просувати питання підтримки бізнесу на рівні держави, що і намагаємося вже робити. З того, що вже зроблено – обласна рада звернулася до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, профільного комітету Верховної Ради і НКРЕКП щодо унеможливлення відключення від електромережі через заборгованість абонентів — юридичних осіб на деокупованих територіях», — пояснив Юрій Соболевський. 

За його словами, заборгованість з електроенергії наразі є основною проблемою бізнесу Херсонщини. Також обленерго погрожує херсонським підприємцям відключенням від мережі. Юрій Соболевський наголосив, що необхідна розробка законних механізмів списання боргу для юридичних осіб. 

«У цьому напрямку також багато кроків до втілення. І ми це зробимо, бо не можемо допустити зупинку роботи тих, хто дає робочі місця і є платником податків», — сказав Юрій Соболевський.