Чому збільшилась кількість гризунів на Херсонщині та чим це загрожує?»/>

5 месяцев назад 0

У Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях спостерігаємо навалу мишоподібних гризунів.

Про це повідомив кандидат біологічних наук, теріолог, науковець Київського зоологічного парку та Інституту зоології НАН України, член  Української природоохоронної групи Михайло Русін у прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”.

Він зазначив, що в окопах перебуває велика кількість людей, тому створені умови, для поширення хатніх мишей, адже ці миші почали слідом за людьми поширюватися по територіях, де їх раніше не було.

Також за його словами, збільшилась чисельність гризунів через те, що на прифронтових території не обробляються поля, як це було до війни. 

“Наприклад, ті ж озимі, які були засіяні у 2021 році, у 2022 – не зібрали. Звісно, частина горіла, але так чи інакше поля залишилися не убраними й це створило надлишковий запас високопоживних харчів для мишоподібних гризунів, що також призвело до певного підйому чисельності”, – додав науковець.

Крім того, гризуни – переносники особливо небезпечних захворювань: туляремії та лептоспірозу. Вони не смертельні, але важко переносяться.

“Ці захворювання постійно існують в популяціях гризунів і потім коли людина контактує з гризуном, то вона може заразитися. Чим більше чисельність мишей, тим більша ймовірність поширення такої епізоотії – це захворювання, яке поширюється по всім тваринам і до людей звісно також передається”, – розповів Михайло Русін.

Він зазначив, що подібне було у часи Другої світової війни. Тоді радянські вчені розробляли певні рекомендації, що робити солдату, аби зменшити ризик захворюваності.

Як можна самостійно побороти гризунів в домашніх умовах, читайте в матеріалі журналістки “Вгору”.