Деяким мешканцям Херсонщини, Харківщини, Луганщини, які були вивезені на територію росії, вдалося дістатися Естонії

2 года назад 0

За інформацією місцевої влади міста Маріуполя — майже 40 тисяч жителів вивезені до так званої «ДНР» або рф. Підрахунок депортованих ускладнений тим, що у людей забирають українські документи.

Про це повідомляє Уповноважена з прав людини Верховної Ради України у Facebook Людмила Денісова.

Вона повідомляє, що рашисти розлучають батьків з дітьми. З лікарні у Маріуполі вивезено 17 дітей, які перебували на лікуванні. Їхні батьки залишилися і їх було евакуйовано до міста Запоріжжя.

Частину примусово депортованих маріупольців виявлено у Естонії, куди вони в’їхали з території РФ.

Окрім жителів Маріуполя таким же чином до Естонії через територію Росії дісталися люди з Херсонщини, Харківщини, Луганщини.

Частина таких осіб, за їхніми словами, самі ухвалили рішення їхати через Росію, бо не могли виїхати у бік заходу України. Водночас були й такі люди, яких примусово направили до росії, а після того дозволили їхати на власний розсуд.

"Країна-окупант — рф — грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для сприяння у поверненні незаконно вивезених до рф українців та відкриття безпечних гуманітарних коридорів з регіонів ведення бойових дій.

Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень прав людини РФ в Україні", — йдеться у зверненні Денісової.