Фіксується кожен випадок співпраці з ворогом на тимчасово окупованих територіях. Всі колаборанти будуть покарані, — СБУ

2 года назад 0

Війна вкотре показала – українці не мають страху ні перед ким і впевнено наближають свою Перемогу. Сила нашого духу настільки велика, що навіть у тимчасово окупованих містах тисячі людей виходять на мітинги з жовто-блакитними прапорами, не боючись загарбників. Водночас Служба безпеки України фіксує випадки, коли окремі мешканці таких територій схиляються до співпраці з ворогом. СБУ офіційно заявляє – жодних виправдань таким діям немає і бути не може.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці СБУ.

«Кожен подібний випадок не проходить повз нашу увагу. Всі колаборанти отримають заслужене покарання! Під час війни будь-яка співпраця з ворогом – це державна зрада. І за це передбачена кримінальна відповідальність аж до довічного позбавлення волі!» – зазначив Голова СБУ Іван Баканов. 

Окрім статті 111 («державна зрада»), дії колаборантів можуть класифікуватися за ст. 109, 110, 113, 258, 258-3, 258-5, 260, 263, 332-2, 345, 348, 437, 438 Кримінального кодексу України. 

У СБУ зазначили, що на даний момент вже оголошено низку підозр громадянам, які своїми діями завдали шкоди суверенітетові та територіальній цілісності України.

Зокрема:

▪️ депутатці Мелітопольської міськради Галині Данильченко та низці її пособників, які допомагають РФ організувати окупаційну владу в місті;

▪️ міському голові Куп’янська Геннадію Мацегорі, який перейшов на бік ворога.

На черзі оголошення підозр іншим колаборантам: кожен, хто своїми діями кидає тінь на героїзм українського народу і допомагає окупантам, отримає заслужене покарання.

Як ми писали раніше, херсонському блогеру-колаборанту 13 березня оголосили підозру у держзраді.