Голова Голопристанської громади розповіла, скільки людей залишаються в громаді та про гуманітарну ситуацію»/>

4 месяца назад 0

В окупованій Голопристанській громаді орієнтовно проживають до 10 тисяч людей. У Голій Пристані залишилося до трьох тисяч населення.

Про це у коментарі “Вгору” 13 січня повідомила голова Голопристанської громади Світлана Лінник.

Окрім цього, з ночі 13 січня у Голій Пристані частково немає газо-, водо- і електропостачання. 

Світлана Лінник припускає, що газу немає через низьку температуру, адже вода могла замерзнути. 

“Коли була державна влада, готувалися до опалювального періоду, проводилися всі монтажі, підготовчі роботи, як в енергозбуту, так і в наших комунальних підприємствах, і в газопостачальних компаніях. Тобто, готувалися до зими на випадок будь-яких ситуацій”, – говорить начальниця.

У віддалених селах Голопристанської громади газ не проведений, там люди обігрівають домівки твердим паливом. Світлана Лінник каже, що російська окупаційна влада не забезпечує селян безплатним вугіллям чи іншими паливними матеріалами: 

“У нашій громаді цього немає. Люди самотужки, у кого є якась копійчина, можуть придбати щось… У нас не вся громада газифікована”.

За її словами, гуманітарна ситуація в Голопристанській громаді залишається важкою:

“Ніякої роботи. Щоб мати якусь копійчину, люди змушені отримувати російські пенсії. Для цього їх змушують брати російські паспорти. Раз на два місяці можуть роздавати пенсію. Люди мусять йти в таких погодних умовах. Не отримують – приходять на наступний день”.

Світлана Лінник повідомляє, що гуманітарну допомогу вже не роздають всім, як раніше. А лише певним пільговим категоріям, які мають російські паспорти.

“Утиски продовжуються. Зрозуміло, що люди морально-психологічно виснажені, мусять виживати в таких умовах, а зараз зима, тих більше”, – повідомляє начальниця громади. 

27 лютого 2022 року Голу Пристань та громаду окупували російські війська. З того часу з’являється інформація про утиски місцевих жителів і викрадення людей. 

Коли військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року, Гола Пристань була затоплена на 85 відсотків. Орієнтовно до 50 % затоплених будинків непридатні для проживання. Російські окупанти не проводили евакуацію населення з затоплених територій, натомість викрадали речі жителів під вигляом ліквідації наслідків від підриву ГЕС. 

У Голій Пристані окупаційна влада досі  не дістала тіла загиблих з-під завалів будинків, які зруйнувала повінь. За офіційними даними, які відомі українській владі, у Голій Пристані загинуло 10 людей, проте реальна кількість загиблих може бути значно більшою.

28 березня 2022 року представники Росії вивезли Голопристанського міського голову Олександра Бабича. Він досі перебуває в російському полоні.