Херсон. 10 днів окупації

2 года назад 0

Місто намагається повернутися до умовно нормального життя. Але це не вдається.

Місто заблоковане рашистами з усіх боків. Гуманітарних коридорів не відкривають, попри зусилля місцевої влади домовитися про це. Не підвозяться продукти до мережевих маркетів і аптек. Великі черги за продуктами харчування, ліками, паливом. Але придбати їх можна.

Працює громадський транспорт, є електрика, газ, вода, інтернет, зв’язок іноді пропадає. Готівку можна зняти на касах в аптеках, деяких магазинах, АЗС. Можна розрахуватися карткою.

Окупанти масово грабують зачинені магазини, знищують офісні приміщення, викрадають техніку, ламають термінали. Оточили і зайняли будівлю ОДА, СБУ та інші. 10 березня пригнали свій потяг забезпечення до вокзалу.

Військові дії у самому місті не ведуться. Але з області періодично приходять новини про обстріли. 10 березня в Дар’ївці, що неподалік Херсона, окупанти обстріляли цивільне авто. Загинула водійка.

На інформаційно-активістському фронті потихеньку активізуються проросійські консерви, які сиділи ще з 2014. Говорять з людьми, анонсують якісь прес-конференції.

Щодня люди виходять на мітинги в підтримку України. Героїчні люди, насправді. Озброєним окупантам вони пояснюють: вас тут ніхто не чекає, ідіть геть. Такі мітинги проходять по всій області.

Ivan Antypenko