Херсон може вийти з проекту Світового банку з поліпшення системи опалення у місті

3 года назад 0

Херсон може припинити участь у проекті Світового банку “Підвищення енергоефективності сектору централізованого теплопостачання України”. Про це повідомляє Depo.Херсон з посиланням на прес-службу Херсонської міськради.

У Херсонській міськраді відбулося засідання, під час якого обговорювалася подальша участь міста у проекті. Як сказала на засіданні директорка МКП “Херсонтеплоенерго” Олена Дзекан-Полякова, підприємство не може платити кошти за кредитом на передбачену програмою модернізацію котелень і тепломереж.

“Тарифи на теплопостачання є економічно не обґрунтовані, населення не платоспроможне. На сьогодні заборгованність населення перед МКП “Херсонтеплоенерго” складає 160 млн гривень, тому продовження зазначеного проєкту – під великим питанням. Харків, Миколаїв продовжують реалізацію аналогічних проєктів – ми міркуємо, чи зможемо віддавати чималі кошти на його реалізацію”, – каже Олена Дзекан-Полякова.

Як розповіла кореспонденту Depo.Херсон депутатка Херсонської міськради Оксана Погомій, яка брала участь у засіданні, зараз місто – у майже безвихідній ситуації.

“Цього року з бюджету виділено 26 мільйонів гривень на погашення заборгованості по кредиту. Використовувати далі надану Світовим банком у рамках проекту кредитну лінію – йти на ще більші витрати. Не використовувати її – не завершити роботи з модернізації системи теплопостачання і змарнувати гроші, витрачені раніше”, – каже Оксана Погомій.

За її словами, ініціювання процедури виходу Херсона з проекту – ще більш складний процес, бо йдеться про міжнародну угоду з п’ятьома підписантами. У міськраді поки радяться, що робити з участю Херсона у проекті, який мав бути дуже перспективним, а став дуже проблемним.