Херсонскька міська рада інформує з приводу прибирання вулиць

7 лет назад 0

Однією з проблем міста, якими неодмінно супроводжується зимовий період, є ожеледь. Зима не є ні для кого несподіванкою, до неї місто готується заздалегідь. Так само завчасно, завдяки прогнозам синоптиків, відомо, коли будуть сильні снігопади. Тим не менш, є чимало нарікань на недостатньо очищені та оброблені доріжки і тротуари у розпал зими. На це є об’єктивні причини.

Як відомо, прибирання доріжок та тротуарів у місті здійснюють підрядні організації на основі укладених з ними договорів. У переліку послуг — очищення тротуарів уздовж вуличної мережі, алей, доріжок від снігу та посипка піщано-сольовою сумішшю вручну. Нормою законодавства визначено, що бюджетні кошти можуть бути витрачені тільки після проведення тендерної процедури. Ця процедура займає близько двох місяців, тільки після цього з переможцями конкурсних торгів укладаються договори на надання послуг у поточному році. Але почати тендерну процедуру можна лише після прийняття міського бюджету на 2017 рік.

«У період, доки тривають тендерні процедури, витрачати кошти міського бюджету, передбачені на прибирання вулиць від снігу, — незаконно. Але для того, щоб продовжувати виконувати роботи з очищення, було укладено ряд пролонгованих (подовжених) договорів. Законом допускається така можливість. Разом із тим, вона обмежується об’ємом 20 % фінансування від суми, укладеного з фірмою у попередньому році» — коментує ситуацію Михайло Чабаненко, заступник начальника управління комунального господарства департаменту ЖКГ.

Для прикладу, 3 300 грн – сума, передбачена пролонгованим договором (на період проведення тендерних процедур) на Дніпровський район міста, 7 517 грн – на центр міста, на Таврійський мікрорайон – 2 528 грн, Житлоселище – 2 731 грн, Шуменський – 2 134 грн, Острів – 1 003 грн. Очищення від снігу та посипання 100 кв.м доріжок та тротуарів коштує близько 100 грн. Упродовж 7-9, 13, 17 січня використано 65,5 тон піщано-сольової суміші на посипання тротуарів, доріжок уздовж вуличної мережі.

На сьогодні кошти, передбачені на прибирання пролонгованими договорами, уже вичерпано, оскільки найбільш сильні снігопади у Херсоні припадають саме на січень. З розрахунку на кількість квадратних метрів доріжок і тротуарів у місті, які мають очищуватися і оброблятися піщано-сольовою сумішшю, 20 % річного фінансування, передбаченого на дані види робіт, у період сильних січневих снігопадів вистачило приблизно на 2 процедури.

Тим не менш, підрядні організації, з якими було укладено договори на надання відповідних послуг (ФОПи «Садова С.В.», «Рудько В.Н.», «Кірін» ПП «Алькор», ПП «Південькомунсервіс»), йдуть назустріч місту і продовжують очищувати від снігу та обробляти піщано-сольовою сумішшю найбільш небезпечні ділянки (зупинки громадського транспорту, пішохідні переходи) у мінімальному обсязі. Це робота, яка не буде оплачена підприємцям коштом міського бюджету, оскільки фінансування робіт за пролонгованими договорами вже вичерпане.