Я переховуюсь, – батько затриманого окупантами херсонського журналіста

2 года назад 0

Олександр Риженко, батько херсонського журналіста і активіста Костянтина Риженка, підтверджує, що росіяни розшукують його сина за журналістську діяльність. Учора пройшов обшук у помешканні родини у Херсоні, окупанти «забрали розібратись» брата Костянтина – Захара Риженка. Подробиці батько розповів Сергію Томіленку, голові Національної спілки журналістів України.

Затримали Захара, мене відпустили з умовою, аби я виходив на сина Костянтина, – розповідає Олександр Риженко. – Попередили, що перший візит проходить стримано, наступного разу військові уже жорстко говоритимуть.

Загалом приїхало 2-3 автомобілі візитерів з автоматами. Вилучили телефони, техніку у Захара Риженка, обшукали помешкання.

«На ньому багато крові, багато людей загинуло», – Олександр Риженко переказує коментарі російських військових, чому вони розшукують журналіста. – У мене запитували, чи через гроші син публікує свої матеріали, чи за переконаннями дотримується «націоналістичних поглядів»? Відповіли, що якщо Костянтин «за гроші, то швидко з ним знайдуть спільну мову».

Допитували 25-річного Захара Риженка, йому пред’явили претензії за користування захищеним месенджером Signal. Зрештою вирішили – «Заберемо розібратись».

Олександр Риженко сподівається, що його сина відпустять. Але навіть оперативно новину про можливе звільнення свого сина Захара він не може отримати, адже зараз переховується та не ризикує набирати телефони рідних та знайомих.У квартирі залишилася 87-річна бабуся Костянтина і Захара.Журналіст Костянтин Риженко не виходить на зв’язок від середи.Національна спілка журналістів України висловлює солідарність із журналістами та членами їх родин – жертвами російської окупації у Херсоні, Бердянську, Мелітополі та інших містах, які є тимчасово окупованими територіями. НСЖУ вимагає припинити кампанію «інформаційної зачистки», яку проводять окупанти в Україні. Спілка журналістів інформує Міжнародну та Європейську федерації журналісті про воєнні злочини росії проти працівників ЗМІ в Україні.