“Я порушив закон, але вчинив правильно”: підприємцю з Херсона, якого звинуватили в колабораціонізмі, винесли вирок

8 месяцев назад 0

У Києві підприємцю Анатолію Присяжному з Херсона, який з 90-х займається пасажирськими перевезеннями, суд виніс вирок за колабораціонізм. А саме за ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором і окупаційними органами влади.Чоловік визнав вину. Після вироку його все ж звільнили з-під варти в залі суду.

Про це пише Судовий репортер.

Херсонець Анатолій Присяжний до повномасштабного російського вторгнення мав близько 60 одиниць транспорту у своєму підприємстві в Херсоні.

Згідно з обвинуваченням ще у квітні минулого року підприємець домовився з російськими військовими, що буде перевозити пасажирів із Херсона до Залізного порту, Берислава і села Ковтуни. У липні минулого року обвинуваченому та іншим перевізникам на нараді з окупантами повідомили, що вони повинні перереєструватися за російським законодавством і платити податки. Анатолій Присяжний за кілька днів ці вимоги виконав.

Із 30 березня 2023 року підприємець утримувався під вартою. 

Анатолій Присяжний розповів суду, що особисто бачився із мером Колихаєвим, який переконав його працювати.

“Ми жили так, що в нас була наша українська влада, наш мер. У нас над міською радою висів український прапор. Ми разом із ним (з Колихаєвим — ред.) запустили місто, показали, що боятися нічого не треба, треба їхати і працювати”.

Також він пояснив, що до Залізного Порту на прохання голови тергромади запустив гуманітарний маршрут з медикаментами  до лікарень. Адже в окупації були проблеми з ліками. На прохання місцевих чоловік запустив маршрути і до сіл. 

“Це наші законні виграні за конкурсом маршрути. Ми працювали тільки за українським законодавством. Є паспорти маршрутів, виграні конкурси, в сторону ми нікуди не від’їжджали”.

Анатолій Присяжний стверджує, що мав договір із обласною адміністрацією, що була в евакуації, про вивезення людей на підконтрольну Україні територію, а саме в Запоріжжя. За період окупації він начебто вивіз близько 15 тисяч херсонців. 

 “Це було все за договором з обладміністрацією. Вони нам давали солярку і зарплату водіям. Назад із Запоріжжя нас грузили медикаментами, продуктовими наборами і ми везли в Херсон”.

Після того як росіяни призначили нового мера Херсона і почали створювати свої органи влади чоловіка викликали примусово на нараду, або погрожували все відібрати. Йому довелося підписати документи з окупантами, адже росіяни не пропускали евакуаційні автобуси з людьми. 

“Так, я визнаю свою вину. Тому що мені потрібно було вивозити людей. Я взяв ці бумажки (реєстраційні документи від окупантів — ред.) Виступала Верещук: «Будь-якими шляхами вивозьте людей!». Ми цим і займалися. Я порушив закон, але я вважаю, що вчинив правильно. Не було іншого вибору. Закон я порушив, хотів цього чи не хотів. Але таку кількість людей на окупованій території я б не залишив”.  

Фото "Судовий репортер"

Анатолій Присяжний розповідає, що на підприємствах росіяни робили обшуки, залякували людей, щоб ті почали співпрацювати. 

На початку жовтня минулого року в телеграм-каналі нардепа Олексія Гончаренка поширили інформацію, що Анатолій Присяжний особисто відвозив до Криму російських дезертирів. У судовому засіданні цей епізод не обговорювався. У перерві Присяжний коротко сказав, що це фейк.

За такі колабораційні дії передбачено основне покарання від штрафу до 5 років позбавлення волі. 

Суддя 25 серпня оголосила вирок Анатолію Присяжному. Його визнали винним і засудили до 3 років позбавлення волі. Водночас суддя ухвалила звільнити його з іспитовим строком 2 роки і не застосовувати конфіскацію майна. Чоловіку заборонили також наступні 10 років обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій.

Син обвинуваченого Артем після звільнення Херсона у квітні цього року виграв тендер на перевезення чиновників Херсонської обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, У Князе-Григорівці тимчасово окупованої Херсонської області окупанти викрали близько 20 автомобілів у місцевих жителів. Там уже п’яту добу ФСБ проводить рейди з пошуку та виявлення проукраїнських громадян та сил українського опору.