Ірина Верещук повідомила про відкриття гуманітарних коридорів 3 квітня, — ВІДЕО

2 года назад 0

В Україні на 3 квітня погоджені гуманітарні коридори.

Про це під час брифінгу розповіла Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Сьогодні триває робота з евакуації людей гуманітарним коридором із Маріуполя до Запоріжжя. Зараз під Бердянськом знаходяться 17 автобусів. 10 з них – для евакуації маріупольців та місцевих жителів Бердянська.

"Якщо автобуси не пропустять проїхати до міста, просимо людей вийти до блокпоста на в'їзді до міста. Там вони вас чекатимуть", – розповіла Верещук.

7 автобусів спробують проїхати ближче до Маріуполя у супроводі Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Також коридором з Маріуполя до Запоріжжя можна їхати власним автотранспортом.

На сьогодні також планується евакуація людей з міст Сєвєродонецьк, Попасна, Лисичанськ, Рубіжне та селища Нижнє Луганської області. Щоб розпочати її, очікується припинення вогню з боку окупантів.

"Вчора після звільнення території Київської області від окупантів ми дізналися про вбивство старости Мотижина Ольги Сухенко. Вона була вбита у полоні російськими нелюдами.

Це воєнний злочин. Винних обов'язково буде покарано відповідно до міжнародного гуманітарного права", – заявила Верещук.

Станом на сьогодні в полоні окупантів перебуває 11 голів місцевих громад із Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Донецької областей.

"Ми інформуємо про них, як і про інших зниклих цивільних громадян, міжнародний комітет Червоного Хреста, ООН, всі можливі організації і вимагаємо від всіх, від кого це залежить, щоб всі цивільні були звільнені".