ISW: що ЗСУ, що ЗС РФ безрезультатно проводили контрнаступальні операції на лівобережжі Херсонщини»/>

4 месяца назад 0

31 грудня на лівобережжі Херсонщини тривали позиційні бойові дії, проте підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Посилаючись на російського військового блогера, аналітики пишуть, що українські військові безуспішно наступали біля Пойми, а російські війська безрезультатно контратакували в районі Кринок.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що присутність ЗСУ на лівому березі Дніпра, змусило командування російського угруповання "Дніпро" перерозподілити артилерійські вогневі завдання для посилення прикриття військових РФ на лівобережжі, а не для ударів по правобережжю, стверджують в ISW.

Крім того, аналітики інформують, що російські джерела зазначають, що підрозділи російських сил ВДВ зазнають великих втрат, не можуть відпочити та відновитися.

Також зі слів російських військових блогерів відомо, що добре навчені військові за контрактом становлять меншу частину цього підрозділу й російські сили втратили багато досвідчених командирів.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець 31 грудня оцінив, що частини новосформованої 104-ї дивізії ВДВ, зокрема її 328-й та 337-й полки ВДВ, повинні будуть відійти з району Кринок Херсонської області для відпочинку та поповнення, йдеться в повідомленні.

Окрім цього, аналітики наголосили, що генерал-полковник Михайло Теплінський 23 грудня натякнув, що російське військове командування відправляє нових офіцерів і військовослужбовців ВДВ безпосередньо після закінчення початкової підготовки на передову без повної передбойової підготовки. Теплінський заявив, що частина випускників Рязанського вищого повітряно-десантного командного училища приєднається до 104-ї дивізії на Херсонському напрямку.

“Високий рівень втрат, особливо серед таких підрозділів, як ВДВ, які вважалися елітними до 2022 року, значною мірою є відображенням того факту, що російське військове командування вирішило проводити одночасні наступальні операції вздовж усієї лінії фронту, часто віддаючи пріоритет незначним досягненням ціною непропорційних втрат”, – пишуть в Інституті вивчення війни.

Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків. Проте у грудні почали з'являтися інтерв'ю українських військових щодо ситуації на лівобережжі Херсонщини. 16 грудня, New York Times оприлюднила інтерв'ю з кількома українськими морпіхами й солдатами, що брали участь у форсуванні Дніпра на Херсонщині. Вони висловили занепокоєння щодо великих втрат та надто оптимістичних заяв українських чиновників. 21 грудня офіцер однієї з бригад ТРО, яка працює на Херсонщині, розповів, що глобальних успіхів на цьому напрямку немає, адже в окупаційних військ більше артилерії, більше технічних засобів.

Також у звіті розвідки Міністерства оборони Великої Британії йшлось про те, що на початку грудня новосформована 104-та гвардійська повітряно-десантна дивізія ВДВ Росії, під час бойового “дебюту” в Херсонській області зазнала надзвичайно великих втрат і не змогла досягнути поставлених цілей.

У  звіті від 24 грудня аналітики ISW, писали, що командувач Повітряно-десантними військами (ВДВ) Росії й угрупованням військ "Дніпро" Михайло Теплінський прямо зазначив, що ВДВ перебувають під значним тиском для відбиття українських атак на лівобережжі Херсонщини.