Із селян стягуватимуть мінімальний оброк за землю

4 года назад 0

Аби корова давала більше молока, її треба частіше доїти. Десь за такою логікою група нардепів вирішила наповнити бюджет за рахунок селян. Або — підштовхнути їх продати свою землю.

Звісно, що проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України» (№3131) проголошує іншу мету: детінізацію виробництва сільськогосподарської продукції. Як стверджують його автори (переважно із фракції «Слуга народу»), селяни не хочуть платити податки та ще й приховують реальні врожаї. Про це повідомляє "Закон і БІзнес".

Тому їм визначать «поставлене податкове зобов’язання». На перший погляд, воно не таке вже й значне — 5% від нормативної грошової оцінки на рік. Податківці порівнюватимуть цей показник із сплаченими сумами податку на прибуток, земельного податку, а також податку на доходи, ЄСВ та військового збору за найманих працівників. Різницю стягнуть або з власників, або офіційно зареєстрованих орендарів.

Тобто за 1 га ріллі доведеться сплатити не менше 1500 грн., а за багаторічні насадження — 2000—3500 грн. За найменшими оцінками та враховуючи дані самих нардепів, це щороку становитиме додаткові 18 млрд грн., які в кінцевому рахунку сплатять українці у збільшеній ціні на сільгосппродукцію.

Принагідно до 1 га зменшується «пільгова» площа ділянки для ведення особистого селянського господарства, для якої таке зобов’язання не визначатиметься.