Навчаємо спеціалістів відділів (секторів) культури, освіти, молоді та спорту об’єднаних територіальних громад

5 лет назад 0

За ініціативи Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара (в.о. генерального директора – Надія Коротун), на базі науково-методичного відділу відбулося навчання спеціалістів відділів (секторів) культури, освіти, молоді та спорту об’єднаних територіальних громад, районів області «Бібліотека: звітуємо, обговорюємо, плануємо».

Участь у навчання брали 26 спеціалістів із 13 ОТГ області, а також Високопільського, Голопристанського та Каланчацького районів.

Зі вступним словом виступили Надія Коротун та Світлана Бондаренко, головний спеціаліст відділу культурних індустрій та управління персоналом департаменту культури, туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації.

В своєму виступі Надія Коротун зупинилась на ролі бібліотек в успішному розвитку громад, навела конкретні приклади вдалого співробітництва бібліотек та органів місцевого самоврядування. Світлана Бондаренко надала деякі поради учасникам навчання щодо успішної звітності бібліотек.

Децентралізація надає нові можливості місцевим громадам здійснювати управління установами культури, створюючи відділи (сектори) культури, освіти, молоді та спорту. Спеціалісти відділів найчастіше не мають уявлення про діяльність сучасних бібліотек. Саме тому під час навчання мова йшла про організаційну структуру бібліотек в ОТГ згідно з «Методичними рекомендаціями з організації мережі публічних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах» Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, деякі аспекти регламентуючих документів бібліотеки. Учасники навчання виявили бажання в 2019 році пройти навчання на базі Регіонального тренінгового центру бібліотеки з питань діяльності книгозбірень.

Грудень-січень – час роботи над планами та звітами. Тому в центрі уваги учасників були питання планування роботи бібліотек на 2019 рік та складання звітів за 2018 рік. Зав. науково-методичним відділом Т.Сватула надала детальну консультацію щодо заповнення форм статистичної звітності: форм №6-нк, 80-а-рвк, поштової річної. Про зацікавленість слухачів свідчить велика кількість питань.

Підсумком навчання стало бажання учасників продовжити співпрацю з головною бібліотекою Херсонщини. В заходах з підвищення кваліфікації готові брати участь всі учасники навчань.