Нова початкова школа: що з’явиться у класах до 1 вересня

6 лет назад 0

Більше мільярда гривень на початкову освіту: Кабмін затвердив субвенцію на програму Нова українська школа, яка є однією з ключових реформ Міністерства освіти, повідомляє у своєму сюжеті Радіо НВ.

Рекордна сума

Фінансування початкової освіти має здійснюватися не лише за рахунок коштів державного бюджету, але й у партнерстві з органами місцевого самоврядування, наголосила міністр освіти та науки України Лілія Гриневич. Про це повідомляє UAinfo.

"За всю історію України ми у початкову школу ще не вкладали таких грошей. Це 1 млрд 385 млн 200 тис. грн, — підкреслила Гриневич. — Майже 1 млрд – це оснащення початкової школи, 380 млн – це підвищення кваліфікації вчителів. Загальні підходи до розподілу цієї субвенції – це дуже важливо: 998,7 млн – це виключно оснащення. 40% цих грошей буде спрямовано за закупівлю дидактичних матеріалів для першого класу".

Між регіонами кошти розподілять з урахуванням кількості класів та учнів початкової школи, зазначила міністр. 20% коштів спрямують на закупівлю меблів та комп’ютерного і мультимедійного обладнання.

Нова українська школа передбачає створення освітнього простору, який можна буде реконструювати під різні форми навчання, тому потрібні сучасні меблі, підкреслила міністр. На їх закупівлю спрямують 40%.

Держава і місцева влада розподілятимуть між собою фінансування початкової освіти. Для міст обласного значення працюватиме принцип 70% на 30%, де більшу частину витрат братиме на себе держава. Для районів і об’єднаних територіальних громад це співвідношення 90% на 10%. Для сільської місцевості, а також для місцевості, яка розташована на лінії зіткнення, передбачено співвідношення 95% на 5%.

З 1 вересня цього року вчитися за новим стандартом початкової освіти будуть всі першокласники України. Реформа покликана не лише надавати учням знання, а й вміння застосовувати їх у житті, заявляли у відомстві раніше.

Закордонний досвід
В країнах Європи та США є свої особливості початкової освіти.
Комфорт учнів — перший пріоритет європейських шкіл. У вдосконалення обладнання і модернізацію класів кошти вкладають щороку. Європейські школи ставлять за мету не лише надати знання, але і створити умови для проведення часу із задоволенням.

У Фінляндії школи як у великих містах, так і в селах отримують рівномірне фінансування, всі підручники та канцелярське приладдя – безкоштовні.

Управління освітою у Німеччині децентралізоване. Держава контролює систему освіти, однак в кожній федеральній одиниці існує міністерство, що курує питання освіти. В 16 федеральних землях існують різні види шкіл та шкільних систем.

Освіта у Великій Британії може бути державною або приватною. На державний сектор великий вплив мають місцеві органи влади згідно з їхніми повноваженнями. Держава регулює процес освіти за допомогою фінансування, оподаткування та законодавства. Шкільна освіта у Сполучених Штатах здебільшого державна. У приватних школах навчаються 15% учнів. Освітні заклади контролюють і фінансують місцеві органи влади.

Що з'явиться в школах
Підготовка вчителів, які навчатимуть першокласників за новими підходами, закінчиться у червні. Обладнати нові класи встигнуть до 1 вересня, упевнена виконувач обов’язків директора Одеського обласного інституту удосконалення вчителів Любов Задорожна. За її словами, на обладнання одного класу може знадобитися 150-250 тис. гривень. Сума залежатиме від кількості учнів у класі.

"Там і меблі, і дидактичні матеріали — на кожний цей вид є своє фінансування і своє співвідношення, — пояснює Задорожна. — Є і на підвищення кваліфікації вчителів, є на мультимедійні комплексі, які мають бути – скажімо, міні-типографія, яка має бути в кожному класі, — і електронні підручники, які будуть опробовувати – теж є фінансування окремо для перших класів".

Самі ж будівлі шкіл знаходяться на балансі органів місцевого самоврядування, додала Задорожна. Але щоб створити новий освітній простір, передбачений реформою, потрібно перебудувати освітні заклади, а не просто замінити вікна чи двері.

Новий закон Про освіту ухвалили у вересні минулого року. На черзі — ухвалення нового закону Про загальну середню освіту.