Об’єм продаж каховської компанії «Чумак» зростає

7 лет назад 0

Минулого тижня інтернет-виданнями Херсонщини поширилась інформація про те, що цього року завод «Чумак» скорочує свої продажі. Редакція «Каховської зорі» спробувала підтвердити або спростувати такі дані, а також дізнатися про причини тих чи інших змін на виробництві, зокрема, чим живе одне з найбільших підприємств України, що базується в Каховці.

«Інформація, що була опублікована на декількох ресурсах, є недостовірною або ж через непрофесійність працівників самих видань, спаплюженою», — говорить директор із безпеки та зв’язків із громадськістю ПрАТ «Чумак» Олександр Бойко.

Так, переглянувши матеріали, можна побачити, що видання за ланцюжковим принципом посилаються один на одного. Та в кожній наступній копії інформація чомусь видозмінюється. У кінцевому «матеріалі» під гучною назвою про втрату томатів, мова йде про те, що у 2017 році продаж кетчупу ПрАТ «Чумак» скоротився на 3,4%, до 15,9 тис. тонн у порівнянні з 2016 роком. Така сама статистика зазначена й в джерелі, на яке посилається видання, проте назва менш кричуща і говорить лише про суху, проте сумну статистику.

Чи справді компанія скорочує продаж томатної продукції? Та й цікавим залишається той факт, як журналістам вдалося порівняти показники продажів минулого року із 2017, якщо дані про результати роботи першого кварталу цього року компанією поки що не оприлюднювалися?
Відповідь виявилась простою: у першоджерелі ті самі дані (3,4% до 15,9 тис. тонн) про скорочення вказані за 2016 рік в порівнянні із попереднім роком.

«Так, дійсно, такі дані про зниження продажу певних категорій продукту мали місце у 2016 році. Це нормальне явище для компанії нашого типу. Адже саме в цей час були чинники, що вплинули на роботу, продажі зокрема. Крім цього, ПрАТ «Чумак» знаходилось в перехідному періоді: стадії змін, орієнтації на новий ринок. Це пов’язано із подіями в країні, коли частина ринку була втрачена, це стосується Криму, Донецької та Луганської областей. В результаті ми розпочали роботу з акцентом на Європу», — прокоментував Олександр Олександрович.

Навмисне чи через непрофесійність деякі каховські «журналісти» за принципом «зламаного телефону» зробили рекламу конкурентам «Чумака», тим самим намагаючись підірвати авторитет каховської компанії.

Якщо говорити мовою цифр, то продажі за перший квартал 2017 року у порівнянні із минулорічними даними значно зросли. Високі показники томатної групи, а саме: продажі томатної пасти зросли на 14%, кетчупу – на 34,8%, соусу томатного – на 17,7%. Чого не можна сказати про майонез (натомість в статтях зазначався зріст продажу саме цього продукту). Більш того, на 64,1% зросли продажі соку. «Ця інформація відкрита і публічна, ніхто її не приховує, ми декларуємо всі дані й завжди готові до адекватної та раціональної аналітики і порівнянь із конкурентами», — підсумував О.Бойко.

Нагадаємо, «Чумак» – компанія національного рівня, одне з найбільших підприємств в Україні. Основна її діяльність — виробництво продуктів харчування. «Чумак» пропонує споживачам кетчупи, соуси, майонези, томатну пасту, соки, соняшникову олію, консервовані овочі та макаронні вироби.