Окупанти планували зробити на Арабатській Стрілці закриту зону та виселити звідти населення, — Сергій Данилов

9 месяцев назад 0

Окупанти планували зробити на Арабатській Стрілці закриту зону, щоби люди не бачили, де стоїть техніка та що відбувається на полігоні, який вони облаштували там. Також росіяни сприймають всіх місцевих мешканців як загрозу. Незалежно від того, чи демонструють вони лояльність до Росії, чи ні.

Про це в прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповів заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. 

“Треба розуміти, що росіяни не довіряють усім українцям у незалежності від того, як ті поводяться. Вони всіх вважають ненадійними: і колаборантів, і не колаборантів, і героїв, і партизан, і зрадників. Така реальність. І зрадники, і колаборанти на собі її теж відчувають. І коли є військова необхідність, з російської точки зору, вони всіх під одним приводом будуть виселяти”, — вважає аналітик.

Сергій Данилов стверджує, що швидше про ситуацію з можливим виселенням стало відомо саме від тих, хто був лояльний до окупантів:

“Саме ці люди першими потрапили під удар. Не тому, що вони лояльні чи не лояльні, просто вони зрозуміли, якщо до них прийшли та вимагають документи, і ставлять їх під сумнів, забирають чи рвуть документи на нерухомість, то до всіх інших також прийдуть”.

Днями ЗСУ завдали удару по мосту через протоку Тонка, що з'єднує місто Генічеськ з Арабатською стрілкою. Також вони завдали ракетного удару по Чонгарському мосту.

Сергій Данилов говорить, що в Генічеську, наскільки на сьогодні відомо, частину мосту в односторонньому режимі продовжують використовувати. Він вважає, що готують принаймні одну понтонну переправу через протоку Тонку, щоби гарантовано мати проїзд.

Річ у тім, стверджує заступник, що росіяни використовували Арабатську стрілку для постачання армії. Не для проїзду цивільних громадян у Крим і з Криму на Херсонщину, а виключно для військових. Окупанти вважають цю територію оптимальною для облаштування військової бази, бо вона далеко від лінії фронту, там можна сховатися і розміститися в санаторіях. До того ж там можна гарантувати логістику для військ РФ. 

Нагадаємо, американський Інститут вивчення війни повідомляв, що українські удари по мостах та критично важливих російських наземних комунікаційних лініях на межі Криму та Херсонської області є частиною кампанії, спрямованої на створення умов для майбутніх рішучих контрнаступальних операцій.

За оцінкою Інституту, ступінь пошкодження мосту через Генічеську протоку, ймовірно, змусить російські сили перенаправити військові перевезення з Арабатської стрілки на довші західні маршрути між окупованим півостровом та окупованою Херсонщиною. Це створить значні збої в логістиці окупантів та затори.