Омбудсмен Людмила Денісова звернулась до Комісії ООН та експертної місії ОБСЄ через терор по відношенню до жителів Херсонщини

2 года назад 0

Вже понад місяць цивільне населення Херсонщини потерпає від дій російських військових. Інформацію про найбільш кричущі випадки оприлюднила у Телеграмі уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Зокрема вона пише про постійні вибухи та обстріли, вбивства та поранення мирних мешканців, численні викрадення та залякування посадових осіб, журналістів, простих громадян, перешкоджання евакуації населення та наданню гуманітарної допомоги. 

“В області окупанти намагаються створювати так звані окупаційні громадянські або цивільні адміністрації. Вчора це сталося в Каховці —  озброєні російські військові зайшли у приміщення міської ради Каховки і представили нового гауляйтера — колишнього депутата обласної ради. Учора був затриманий міський голова Таврійська Микола Різак. Окупанти затримали його за відмову роздавати гуманітарну допомогу та організацію проукраїнських мітингів у місті Таврійськ. Нещодавно на допити були викликані два священики. На сьогодні у Херсоні залишається близько 300 тисяч мешканців. Через гострий дефіцит медикаментів місто на межі гуманітарної катастрофи”, — пише Людмила Денісова. 

Терор мирних жителів — це військовий злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

“Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти військових злочинів та порушень прав людини РФ в Україні”, — йдеться у повідомленні Омбудсмена.