“Прибрати все сміття російське за окупантами”: Дементій Білий про перейменування вулиць Херсона

6 месяцев назад 0

В Україні ухвалений закон про деколонізацію та дерусифікацію публічного простору. Згідно з цим законом треба перейменувати вулиці та площі, які пов'язані з російською та радянською імперіалістичною політикою. Також прибрати всі монументи, пов'язані з російською колонізацією нашої країни.

Про це розповів краєзнавець, політолог, член комісії з перейменування вулиць Дементій Білий у прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”.

“Тобто прибрати все сміття російське за окупантами, щоб наша країна стала нарешті повністю вільною, навіть у публічному просторі, без згадувань цих російських назв”, – додав Білий.

За його словами, загалом близько 140 назв потребують перейменування.

“Близько десятка назв, які потребують окремого рішення комісії. Там є складні запитання, ставлення до окремих наших діячів, які пов'язані з Росією, але розвивали українську культуру”, – зазначив Дементій Білий.

Також він розповів, як громадськість впливає на вибір назв:

“Громадськість впливає на ситуацію. Ось у п'ятницю було вирішено винести по одній назві на обговорення, а в середу було винесено по дві, по три назви”.

Крім того, на погляд Дементія Білого, як краєзнавця, який займається історією Херсона, частина назв є не дуже вдалою.

“Є повтори, деякі назви не повинні бути, такі як Ранкова, Сонячна, які не мають жодного стосунку до топоніміки. Або там вулиця на честь Чорноморського козацтва, нагадаю, Чорноморське козацьке військо, яке створила Катерина II, були фактично колаборантами. І підпорядковувалися Суворову. Тому, з одного боку, вулицю Суворова перейменовуємо, бо він російський генерал та колонізатор, а відразу називаємо на честь його поплічників”, – наголосив краєзнавець.

Читайте в матеріалі, які нові назви отримали вулиця Херсона.

Пройшли перші громадські обговорення, у яких узяли участь понад 2 тисячі жителів громади. Вони обрали нові назви Суворовському району та 17 вулицям, скверам, паркам та провулкам. 

Згодом комісія обрала ще 25 міських топонімів для перейменування.

Однак процес проходить не так мирно, як хотілося б. Зараз тема перейменування викликає кипучі дискусії. Жителі міста розділилися на кілька «таборів». Одні хочуть увічнити пам’ять сучасних героїв, інші – не втратити «топонімічне обличчя» міста. У комісії складна задача – знайти баланс між різними думками.