Рекомендації від поліції, як захистити себе від інтернет-шахраїв

6 лет назад 0

Майже щодня до поліції надходять повідомлення від потерпілих громадян, які позбулись своїх заощаджень при купівлі різноманітних товарів через мережу інтернет.

Як приклад, у Чаплинське відділення поліції надійшло повідомлення від 35-річного місцевого жителя. Він розповів, що на одному з інтернет-сайтів знайшов оголошення про продаж автомобіля. Зв’язавшись з продавцем, той повідомив заявнику, що необхідно внести повну передоплату. Чоловік відправив продавцю 42 000 гривень за придбання автомобіля. Після чого оголошення з сайту було видалене, а продавець не відповідає на дзвінки.

У Білозерське відділення поліції звернулась 30-річна місцева жителька. Жінка повідомила, що на одному з інтернет-сайтів хотіла купити дитячі зимові речі і відправила на рахунок продавця 8800 гривень. Минуло кілька днів, але одяг заявниці ніхто не відправив і телефон продавця відключений.

У чергову частину Бериславського відділу поліції звернулась 29-річна мешканка одного з населених пунктів. Вона розповіла, що їй зателефонував незнайомий чоловік, представився працівником банку і сказав, що картка заявниці заблокована. Для її розблокування необхідно вказати реквізити картки. Дізнавшись від жінки реквізити її банківської картки, шахрай зняв з рахунку потерпілої 13000 гривень.

Аби не потрапити на гачок шахраїв, поліція рекомендує дотримуватись декількох правил:

По-перше, ніколи не варто переказувати гроші наперед. Якщо просять повну передоплату за товар, то швидше за все – це шахраї. Домовляйтеся з продавцем про придбання товару в умовах відправки поштою накладеним платежем. Зазвичай, більшість шахраїв не погоджуються на таку пропозицію.

По-друге, потрібно звертати увагу на ціну товару. Якщо ціна занадто низька, то, скоріше за все, ви маєте справу з шахраями. Якщо мова йде про вартісні покупки (від 10000 гривень і більше), то краще витратитись на поїздку до продавця, ніж залишитись ні з чим. Безпосередньо на місці можна переконатись, що автомобіль, мотоблок чи інша техніка не віртуальні, а існують у дійсності (як і особа, що їх реалізує).

По-третє, ні в якому разі не повідомляйте номери банківських карток та номери CVV-коду третім особам.

Захищайте себе від обману з боку шахраїв та дотримуйтесь цих правил.

Відділ комунікації поліції Херсонської області